Julstress med konsekvenser

Det finns för mycket vapen i omlopp i Luanda. ’Det är ok, de har ändå inte råd att köpa kulor’, säger en pragmatiker torrt, när vi pratar om detta. Nu vill man ju dock inte chansa på att det är en av dem som inte haft råd med kulur som rånar en, utan de flesta ger nog ändå ifrån sig väskan när det gäller. En vän till mig blev rånad den här veckan när han hade varit på banken och gjort betalningar för företaget, killarna väntade utanför och plockade honom direkt på alla papper och försvann kvick på motorcykel, trots att polisen stod bara 50 meter bort. Eftersom han inte tagit ut några pengar var ju de där papprena värdelösa för killarna men skapade enorma problem för honom. Luttrad angolan som han är, uppvuxen i skuggan av kriget, ryckte han på axlarna och att ja, ja det var väl min tur den här gången. Det är märkligt hur vanan formar ens upplevelser av saker och ting. Samma kille höjde inte ett ögonbryn en kväll när vi plötsligt hörde skottlossning i kvarteret men tittade förvånat på mig som blev ganska rejält uppskrämd. ’Det är bara ett maskingevär, ta det lungt. Jag hörde dem hela tiden när jag var liten. Polisen skjuter i luften för att varna nån rånare bara,’ sa han bara och bytte sedan ämne.

Det är dock inte bara gatugansters som har för mycket vapen, polisen och militären har ofta också ganska låg tröskel för att ta till sina vapen. Man hör då och då om situationer som slutar i någons död, i mitt perspektiv, helt omotiverat, att ’rättvisa’ skipas på plats så att säga. För ett tag sedan blev t.ex. en chaufför skjuten av polisen när han smet från en trafikkontroll. Igår rapporterades i tidningarna att två skådespelare blev ihjälskjutna av polisen under en filminspelning. De två männen kom springande med oladdade vapen i händerna, polisen som inte uppfattade att det var en filminspelning på gång misstog dem för rånare och sköt rätt och slätt ned dem. Bredvid stod regissören och skrek ’sluta, sluta vi spelar in film!’    

Desperationen verkar också trappas upp så här inför jul. Fler mutor efterfrågas och fler rån begås och det är på det hela taget mer confucao, oordning, och en högre stressnivå än vanligt i stan. ’Parkera precis utanför dörren’, sa min kollega Lustre imorse när vi skulle till banken, ’det är extra farligt att ta ut pengar så här innan jul’.

Recent Posts