I dag demonsterar unga angolaner

Print Screen: Reuters. Protest in Luanda 2011

Print Screen: Reuters. Protest in Luanda 2011

För en vecka sedan, den 12 september, grep polisen Nito Alves 17 år gammal, på öppna gatan i Luanda. Nitos skrik på hjälp fångades upp av en förbipasserande åskådare som ringde upp Rádio Despertar – en av Angolas två radiostationer som inte styrs av regeringspartiet.

Nitos brott: han hade beställt en upptryckning av t-shirtar som kallar presidenten för diktator. I dag den 19 september stundar en demonstration i Luanda där Nitos t-shirtar förväntas att användas.

“Vi kommer att hålla tillbaka, jag upprepar, kraftfullt hålla tillbaka, alla handlingar som strider mot allmän ordning och säkerhet, och vi kommer att använda våld om det är nödvändigt”, sade Aristofanes dos Santos, talesman för angolanska polisen sade i en intervju med den statliga televisionen, TPA.

I ett offentligt uttalande från i tisdags uppmanar Amnesty International de angolanska myndigheterna att inte bemöta den fredliga demonstrationen med våld.

Gruppen som organiserar dagens demonstration kallar sig för the Angolan Revolutionary Movement. Demonstrationen syftar till att uppmärksamma påstådda människorättskränkningar och sociala orättvisor i Angola.

Unge Nito representeras av advokaten Zola Ferrerira från människorättsorganisationen Mãos Livres (Fria händer). I anslutning till arresteringen nekades Ferrieria deltagande i polisens förhör av Nitos. Den 17:e september, 5 dagar efter arresteringen, satt Nito fortfarande fängslad.

Recent Posts