Husrivningar fortsätter lämna tusentals hemlösa i Luanda, Angola

Mellan 1995 och 2005 rev den angolanska regeringen i samarbete med stadsplaneringsföretaget Edurb tusentals hus i Luanda Sul och lämnade över 2.000 familjer hemlösa enligt en rapport från International Finance Corporation. I år fortsätter husrivningarna. Mer än 600 hus har demolerats av regeringen i Zango II-området i Luanda sedan 31 juli 2016, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch.

En rivningsoperation har pågått i området Zangos II och III, i utkanten av Luanda, sedan 31 juli. Rivningarna som utförts av statliga myndigheter har redan röjt tusentals bostäder.

Åtgärderna har också resulterat i den 14-åriga pojken, Rufino Antonios, död. Rufino träffades i halsen av ett skott som enligt militären avfyrats för att skingra folksamlingen som ifrågasatte rivningarna i Zango II-området den 5 augusti.

Den angolanska armén anklagar lokalbefolkningen för att ha konfronterat militären och säger att de även beslagtagit skjutvapen. Invånarna däremot säger att det inte fanns några vapen i Zango II där den minderårige dödades och att militären sköt med avsikt att döda.

Generalstaben för Angolas väpnade styrkor (FAA) meddelade den 11 augusti att en utredning för att klargöra ”den allvarliga olyckan” kommer att göras.

”Olagliga” bostäder

Enligt regeringen har husrivningar genomförts eftersom bostäderna har byggts olagligt.

Enligt Arbetsgruppen för Övervakning av de Mänskliga Rättigheterna (GTMDH) i Angola är det ett brott mot mänskliga rättigheter ”att tillåta FAA att utföra rivningar”.

”Det är endast domstolarna som kan fatta beslut om rivningar”, säger Salvador Freire, ordförande i föreningen Mãos Livres (på svenska, Fria Händer), som tror att den angolanska regeringen åtminstone borde ha skjutit upp rivningarna.

Men rivningar fortsätter, enligt ett meddelande från den speciella ekonomiska zonen Luanda-Bengo. Till och med Angolas ombudsman, Paulo Tchipilica, har hindrats från att komma in i området.

Zango 2 och Zango 3:s invånare har klagat över husrivningarna men inte fått något svar från Luandas länsstyrelse eller Vianas kommunal förvaltning.

Angolas största oppositionsparti, Unita, kräver nu ersättning och återlämnande av egendom för de människor som har tvångsförflyttats av myndigheterna samt att den angolanska regeringen respekterar människors rätt att leva ett värdigt liv.

Vinicius Ribeiro, praktikant på Afrikagrupperna i Johannesburg

 

Recommended Posts