Gud flyger TAAG!

Allt är möjligt i Angola och Gud flyger med Taag – de har aldrig några olyckor, säger man när det nationella flygbolaget Taags tillkortakommanden kommer på tal. Den stora nyheten är att regeringen och presidenten fått nog, Taag läggs ned! Det är för mycket korruption, för stora ekonomiska förluster, för mycket oreda och för låg trovärdighet. Förra året hamnade Taag på EUs svarta lista eftersom man inte följer säkerhetsrutiner och denna, som det uppfattades, enorma orättvisa och förolämpning skapade stor uppståndelse. Samma dag, vilket var en slump, hade Taag ett allvarligt tillbud i Angola. Ett plan krachlandade och med många döda som resultat. På nyheterna rapporterades det om hur fantastiskt det är nuförtiden att det finns så fina ambulanser i Angola som kan ta hand om alla de skadade. Förvisso. Men kanske inte rätt tillfälle att prisa den administrativa ökade kapaciteten inom sjukvården. Inga krav på ansvarigas avgång eller kompensation hördes. Det betyder inte att de inte framfördes eller existerade, det betyder just bara att media hördes de inte.

Det skojas en del om Taag, tex cirkulerar nidbilder där planet målats i vitt och blått, precis som de minibussar som används som taxis i stan, och med en inkastare hängande ut genom ett öppet kabinförnster ropandes nästa hållplats: Lissabon, Lissabon, Lissabon!! 

Angolaner som reser till Sydafrika reser dit med pålitliga South African och hem med Taag – Taag har nämligen ingen koll på babagebegränsningen och man kan lungt shoppa så mycket man vill och sen checka in tre fulla hockeybagar och till det ta 17 plastkassar som handbagage. Inga problem, finns det hjärterum….

Och så var det den där gången förra året när det var fotboll i Ghana…där stod passagerarna i Johannesburg och väntade förgäves för chefen för Taag hade fått en snilleblixt, tagit ett gäng glada supporters och dragit till Ghana istället för att köra de reguljära turerna. Vaddå – vi måste ju stödja vårt lag, det var en viktigt match!

Droppen för presidenten kom när Taag gått 70 miljoner back på ett år och en motor plötsligt började brinna på flighten från Brasilen härom veckan. Eller var det när en presidentkollega blev stranndad på flygplatsen för att Taagplanet åkt någon annanstans – kanske till en fotbollsmatch?

/Anna 

Recent Posts