Grundlagsändring förlänger Dos Santos maktinnehav

Igår röstades en ändring av Angolas grundlag fram vilket innebär att presidentposten tillsätts av det ledande partiet. Tidigare hade Angola både parlamentsval och presidentval.

I valet 2008 fick Angolas ledande parti MPLA över 80% av rösterna, vilket innebär att oppositionen är mycket svag. I gårdagens val röstade 186 för av 220 möjliga. Det största oppositionspartiet, UNITA, bojkottade omröstningen.

Efter parlamentsvalet 2008 var det meningen att ett presidentval även skulle äga rum men under 2009 började spekulationer kring en ändring av grundlagen komma fram. Nu är alltså grundlagsändringen genomförd och Angolas president Eduardo Dos Santos 30-åriga innehav av posten förlängs.

Valet var tänkt att genomföras först i mars i år men förmodligen på grund av attacken i Cabinda och den ökade internationella rapporteringen kring Angola valde man att tidigarelägga omröstningen.

När MPLA genomförde sin kongress i december 2009 fick Dos Santos 99% av rösterna. Det var ingen annan som kandiderade för posten.

/Erika

Recommended Posts