Flytt

Jag har flyttat till Benguela. Hela Afrikagruppernas kontor och mitt boende ligger numera fem minuters promenad från havet. Själva flyttlasset gick redan innan jul men det är först nu jag blivit helt installerad här och fått ordning på alla möbler, prylar, böcker, saker. Gömda skatter från mina föregångare som legat och dammat i lådor under några år har nu blivit uppackade. Kassettband med Alfa Blondie och Sting. En fin blå gitarr. Jag har fyllt en hel bokhylla med svenska pocketböcker.

I Benguela har livet en annan rytm i jämförelse med hetsiga Luanda. Här kan man bestämma träff med någon och inom loppet av 10 minuter vara där. Spontanitet. Det är fint. Här finns det även gott om vatten. Dessvärre är elförsörjningen desto sämre och jag har haft stora problem med kommunikation via telefon och Internet. Bastuvärmen bidrar dessutom till att effektiviteten efter lunchtid dramatiskt sjunker. Jag som älskar sovmorgon har nu börjat hajja grejjen med att gå upp i ottan för att njuta av svalka och därmed effektivitet. Det är även svårt att få tag på dagstidning. När jag bad en vän köpa en tidning till mig häromdagen fick jag en som var tre dagar gammal. Mycket av makten och informationen är centrerat till huvudstaden. Detta kommer jag förmodligen får lära mig mer om.

Varje gång jag kommer tillbaka till Benguela verkar staden renare, ha bättre gator och vara mer välorganiserad. Vissa hävdar att det bara är så på grund av fotbollsmästerskapet som även tar sin plats här. Vi får se hur det blir efter söndag när det är över och alla internationella gäster åkt härifrån. Vi får även se hur det blir med regeringens handling mot skyldiga för Cabinda-attacken.

Jag har gått på några matcher här i Benguela och såg Etiopen totalkrossa Algeriet igår med 4-0 i semifinalen. På söndag ska jag gå på finalmatchen i Luanda mellan Etiopien och Ghana. Strax ska jag således återförenas med min saknade vän som trots sin kaotiska sida har något alldeles extra som jag inte kommer att hitta någon annanstans. Även om jag är övertygad om att jag kommer att trivas i Benguela så känns det tryggt att veta att jag nu och då kommer, och kan, komma tillbaka till Luanda.

Anledningen till att jag åker till Luanda denna gång är att jag ska till Moçambique på måndag i 10 dagar för att besöka Afrikagruppernas kontor och mina kollegor på plats i Maputo. Tillsammans ska vi bemästra konsten att påvisa vilken genomslagskraft projekten i våra samarbetsländer har.

Om två veckor är jag tillbaka i Benguela och då ska det bli intressant att se vad som hunnits förändras till dess! CAN må vara över men då nalkas Carnaval!

Até já!

/Erika
som i publicerandets stund väntar på det försenade flyget till Luanda och med eufori konstaterar att det finns internetuppkoppling på flygplasten i Benguela! Jag är dessutom omgiven av hundratals algeriska supportrar som trots gårdagens förlust tycks vara vid gott mod…

Recommended Posts