Efter 17 000 kilometer når Emma Benguela!

DSC_2176

Trehundra sidor cykelinstruktioner, tio månader, femton visum, sex punkteringar, tre dagböcker och 17 000 kilometer senare bromsar Emma Vånemo in sin 60 kilo tynga cykel på Benguelas strandpromenad. Ankomsten till det 25-gradiga vinterangola innebär att det nu återstår drygt 3000 kilometer till resans slutdestination – Kapstaden – där ett lockande löfte från Nigeria väntar Emma.

”Wow vad häftigt!”, utbrister Emma när jag berättar att jag en gång i tiden seglade från Trinidad & Tobago till Jamaica. Mer än något annat så vittnar den 27-åriga helsingborgskans reaktion på min förhållandevis obetydliga prestation, om en otrolig ödmjukhet inför sin omgivning. Emma har snart cyklat halvägs över jorden och dessförinnan spenderat 27 dagar till sjöss på en segelbåt mellan Darwin och Singapore. För att inte tala om tiden som pistvakt i Nya Zeeland.  Det faller på sin egen enfald, att en charterliknande karibienseglats ens bör nämnas i Emmas imponerande närvaro.

DSC_2183Bland flygande myror och maginfektioner
Men Emma tackar inte nej till att dela andras erfarenheter eller sin egen. ”Idén om att cykla längs Afrikas västkust föddes i en bastu i de franska alperna.”, startar hon med att berätta, från vår strandbänk i Benguela. ”I bastun den kvällen befann sig Ben MacGuire, en australiensare som simmat över engelska kanalen för att samla in pengar till Cerebral Palsy Alliance. Det var så det började”. Ben inspirerade Emma till att skriva en lista om 100 saker som hon vill uppnå innan hon dör. Med på listan stod att cykla genom Afrika.

Aldrig kunde Emma föreställa sig under den bastukvällen hur det kunde kännas att attackeras av flygande myror. Eller invaderas av jättesniglar med hus stora som tennisbollar och dricka regnvatten kryddat med levande maskar. Inte heller kunde hon föreställa sig att skjuta en 60 kilo tyng cykel genom sex mil av lervägar i Kongo, zickzackande mellan fotavtryck från elefanter och pantrar. Kvällen i bastun var en verklighet som låg långt ifrån veckan på det togolesiska sjukhus eller från beskyllningarna i Benin om att maginfektionen var ett resultat av deltagande i inhemska riter.

Löftet från Nigeria
DSC_2197
Emma har övervunnit alla utmaningar hittills. I tillägg så kommer hon förhoppningsvis även bocka av ytterligare ett mål på 100-listan – en natt på ett femstjärnigt hotell. ”I Nigeria sprang jag på en hotellkedja som stöttar äventyrare” berättar Emma och förklarar vad som en gång lovades henne. ”Ägaren lovade mig att när jag anländer mitt mål Kapstaden så ska jag få ta in på deras lyxhotell helt utan kostnad.” säger hon med skratt. ”Jag är egentligen inte särskilt tjejig av mig men ibland känner jag att jag vill känna mig feminin igen – jag vill kunna raka benen, sminka mig, klä upp mig och gå ut och dansa. Det ska jag göra i Kapstaden”.

Emma fortsätter att skratta men hennes ögon kan inte dölja hungern efter att kasta sig ut på vägen igen. Vackra Namibia väntar efter Angola. Drygt 3000 kilometer av tältande återstår. Hemliga avstickare från landsvägarna så att ingen ser vart hon slår upp sitt tält, likaså. För att inte tala om alla duschar från toppfyllda PET-flaskor.

DSC_2159

Jakten på något större
Trots all ovisshet som en cykeltur längs Afrikas västkust innebär finns det en sak som aldrig har förändrats – Emmas inställning att resan skulle vara något större en hon själv. Som en manifestation av detta har Emma gjort det till sitt mål att genom sin cykeltur samla in pengar till hjälporganisationen ActionAid.

”Varför inte ta två flugor i en smäll? Jag vill ändå inte sitta på ett kontor eller jobba nio till fem. Jag vill vara den första kvinnan att ensam cykla från Helsingborg till Kapstaden. Och förhoppningsvis kommer jag vid resans slut ha en betydlig summa pengar donerade till ActionAid. Det skulle kännas grymt!”, orden avslutar vårt samtal samtidigt som de inleder Emmas nästa tramptag. Delmål: Namibia. Avstånd: 900 kilometer.

 

 

 

 

Följ Emma på www.theskippingkangaroo.com!

 

DSC_2176 DSC_2183 DSC_2197

DSC_2226DSC_2217DSC_2242

 

 

Recent Posts