Den fattige betalar priset

Idag varnar polisen i media för att falska mediciner som orsakar stora hälsoproblem och i några fall tom dödsfall. Det handlar om en av de allra vanligaste medicinerna mot malaria och ett par förkylningshämmande preparet. Alltså den typen av mediciner som konsumeras allra mest i ett land som Angola. Nu i årstidsskifte är alla förkylda och har influensa och eftersom regnperioden är i sitt inledningsskifte innebär det också att malariahögsäsongen är på gång. Det är framförallt på de informella marknaderna man kan köpa den medicin som upptäckt vara hälsovådlig. På de riktiga apoteken krävs det ett recept för att få köpa starkare mediciner, även om det är betydligt liberalare här med vad som säljs receptfritt än i Sverige. Men man kan också köpa allsköns medikamenter i små bodar eller varför inte från ett tygstycke utlagt på marken på marknadsplatserna runt om i stadens förorter. Där kan man köpa piller styckvis, så många penicillinkapslar man vill ha, eller kanske snarare så många man har råd med.

För det är ju detta som är så cyniskt i läkemedelsbranchens gråzoner.  Vilka är det som i störst usträckning drabbas av malaria? Jo, de allra mest utsatta i ett samhälle, de som är fattiga och undernärda och inte har ett tillräckligt gott imunförsvar för att inte bli sjuka till att börja med, och när de väl blir det tar det så mycket hårdare på en redan prövad kropp. De är också dessa människor som har minst pengar till att köpa mediciner. Även om man har råd att gå till apoteket och köpa kvalitetsprodukter har man förmodligen inte råd att betala 50 usd på en privatklinik för att få diagnos och recept. Man kan ju såklart gå till de allmänna sjukhusen eller klinikerna där vården är gratis men där är köerna långa och det är inte alla som kan vara frånvarande på jobbet en hel dag för att träffa doktorn.

Här kallar man den vanligaste formen av malaria för Paludismo, det är bara när man blir riktigt allvarligt sjuk som folk pratar om malaria. Har man paludismo är symptomen ofta huvudvärk och trötthet. De flesta angolanner kan självdiagnostisera paludismo, har man haft det ett par gånger så känner man väl sina egna individuella symptom och man vet när det är en vanlig förkyling och när det är paludismo. Men även om symptomen inte är så svåra så är det givetvis livsfarligt att inte behandla paludismo, gradvis blir både symptomen och effekterna värre. Odiagnostiserad och obehandlad paludismo och malaria är vad som står bakom den höga dödligheten och malaria är fortfarande den sjukdom som enskilt skördar flest dödsoffer i regionen södra Afrika. 

Den som inte har råd eller möjlighet att gå till läkare men som känner sina symptom handlar såklart den medicin man behöver på det där tygstycket på marken på marknaden. Kanske har man inte heller råd med en full uppsättning tabletter utan pengarna räcker till medicin för tre av de rekommenderade fem dagarna. Bättre än inget tänker man och köper tabletter för tre dagar. Tre dagar räcker dock inte för att ta kål på alla parasiterna i kroppen även om det verkar så eftersom det känns som om man är fullt frisk igen. Och efter ett tag är parasiterna på frammarsch igen och cirkeln är sluten.

/Anna     

Recommended Posts