Carnaval!!!

Karnevalen närmar sig!!!! I Angola innebär detta ledigt på måndag och tisdag, alltså en 4 dagar lång helg. Tudo o mundo, hela världen, kommer festa helgen lång. Och när jag frågar lite kring varför man egentligen firar karneval får jag lika diffusa svar som jag själv, okonfirmerad som jag är, brukar ge när någon frågar mig om våra kristna högtider. Det är nåt med jesus och korset och de som korsfäste honom hade masker och därför klär vi ut oss. Tja, vad ska man säga, folk är sekulariserade här också. Precis som jul handlar mer om glögg, Kalle och tomten för många hemma handlar karneval, eller Carnaval som det heter här, mest om att FESTA! 

Så här säger dock uppslagsboken:

”Karneval (ital. carnevale, trol. till carne-levare ”ta bort kött”), ursprungligen benämning på tiden före fastan; Trettondedag jul till Askonsdagen, sedermera de tre till åtta dagarna före askonsdagen, motsvarande fastlagen. Fastlag är således motsats till fasta och denna tid föregår fastan med frosseri av mat och fester. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen varefter fastan som varar fram till Påsk inleds. De egentliga karnevalerna har i första hand hört hemma i den urbana traditionen i områden där den romersk-katolska kyrkans fasteregler iakttagits.” http://sv.wikipedia.org/wiki/Karneval

I De flesta städer i Angola dansas det carnaval på tisdag, som är den stora karnevalsdagen, det är som ni brukar se det på TV från Rio, karnevalernas karneval, ett tåg med utklädda dansande. Men här är det inte så mycket samba och bara bröst utan mer olika grupper som var och en valt ett tema, har särskilda dräkter, musik och dans på det temat och varje år utses en vinnade grupp. I Luanda heter firar karnevalen i år trettio år och hålls under banderollen ’Kulturen stärker nationen: mer kultur, mer Angola’. Men före tisdag kommer oräkneliga karnevalsfester ha hållits och det kommer att ha dansats till långt in på småtimmarna både en och två gånger redan!

  

Recent Posts