Boktips

Under min julvistelse i Sverige passade jag på att läsa boken ”Aid and other dirty business” som jag fiskade upp på flygplasten i Addis. Boken är skriven av Giles Bolton som de senaste tio åren ägnat sig åt biståndsarbete, bland annat som representant för DFID (Englands motsvarighet till Sida) i Rwanda.

I boken argumenterar Bolton för ett mer transparent bistånd med större hänsyn till handel, korruption och tydligare ägarskap som bättre lyckas nå fastställda mål och indikatorer. Detta har vi kanske hört och läst om förut men Bolton lyckas på ett pedagogiskt sätt förklara för läsaren hur det är möjligt att Afrika fortsätter vara den fattigaste av kontinenter trots kontinuerligt bistånd under decennier.

Genom att blanda fakta med egna erfarenheter från arbete i fält och på institutionell nivå lyckas Bolton ge läsaren en god inblick i hur bistånd och handel hänger ihop. Boken avslutas med några konkreta idéer kring hur vi globalt skulle kunna agera annorlunda och bidra till en effektivare utveckling som gagnar alla.

Jag rekommenderar boken till alla er som vill följa med på en intressant, stundtals häpnadsväckande och ibland irriterande, resa genom biståndets snåriga terräng.

/Erika

Recommended Posts