Återkomst

När jag återvänder till Benguela är det som att jag ser staden i ett nytt ljus. Husen ser inte lika slitna ut, flera byggnader har renoverats och målats om. Gatorna är renare och parkerna står i blom. Jag undrar om det beror på min egen inställning eller om saker och ting verkligen har förändrats under de två månader som har passerat sedan mitt senaste besök. Staden tycks full av liv och lust.

När jag pratar med folk i Benguela bekräftar de mina observationer. Plötsligt har utvecklingen tagit fart. Anledningen till detta spekuleras det om. Någon säger att det beror på att en högt uppsatt person som tidigare roffade åt sig av de pengar som skulle gå till olika renoveringsprojekt har flyttat från stan och därför blir det nu verklighet av de projekt som han tidigare satte käppar i hjulet för.

En annan säger att det beror på alla förberedelser inför det Afrikanska fotbollsmästerskapet, CAN 2010, som går av stapeln i januari. Det är kort tid kvar och staden måste göra ett gott intryck på alla långväga besökare.

Minskad korruption eller förberedelser inför CAN 2010 – faktum kvarstår att den fotbollsarena som stod halvfärdig i september nu strålar i sin nya glans och längtar efter att visa vad den går för. Bron över floden Catumbela som invigdes dagen efter jag var här senast, sträcker sig mot himlen och kortar ner min resa till Lobito med 15 minuter. Den nya internationella flygplatsen är under konstruktion och Benguelas största hotell har fått en ny, rosa kostym.

Det händer i Benguela.

/Erika

Recommended Posts