Angolas regering påbörjar brottsprocess mot aktörer i Cabinda-attacken

Under söndagen bekräftade flera nyhetsmedier att två personer som sägs tillhöra den sk FLEC gerillan gripits och att deras ledare som befinner sig i exil i Frankrike uttalats sig om att man redan innan mästerskapet förvarnat om attacker men att Angolas regering ignorerat detta.

Igår presenterade den angolanska regeringen ett protestbrev till ansvariga auktoriteter Frankrike gällande det faktum att de ”ej vidtagit önskvärda åtgärder mot den medborgare som tagit på sig ansvaret för attacken den 8 januari mot Togos grupp, vid gränsen i Cabinda”. Detta skriver idag Journal de Angola. Brevet överlämnades i Luanda till en representant för Frankrikes regering. Angolas utrikesminister framhäver att relationerna mellan de båda länderna är goda och att man därför ”förväntat sig andra handlingar än vad man vidtagit i detta allvarliga attentat”.

Utöver detta i dagens tidning är det fortsatt svårt att få tag på information lokalt. De Angolaner jag talar med tror att regeringen kommer att vidta åtgärder först efter att fotbollsmästerskapet är över. De flesta spekulationer rör sig kring att en militär offensiv i Cabinda kommer genomföras i början februari när fotbollsfesten är över och alla gäster åkt hem.  Ryktet säger att man redan sänt militär till Cabinda och att de spelare, journalister och gäster som befinner sig där lever under konstant beskydd.

Häromdagen träffade jag Erik Niva som är Aftonbladets utsände journalist till Angola för att bevaka CAN. Erik och jag diskuterade relationen mellan fotboll och politik samt möjligheten att se fotboll som en miniatyr av världen. Erik drog paralleller kring hur det oftast är de mer välorganiserade nordafrikanska länderna som vinner stora afrikanska mästerskap och med de oroligheter som utspelar sig i Angola får vi vatten på kvarnen. Vi ska dock vara försiktiga med att dra för stora paralleller. Fotboll är också som livet och världen i stort; en sport där vad som helst kan hända och där stora överraskningar väntar runt hörnet.

/Erika

Läs Eriks artikel om fotboll och Angola här

Recommended Posts