Angola föll på mållinjen i spektakulär inledningsmatch

Det var nästan för bra för att vara sant. Efter en magnifik invigning av de afrikanska fotbollsmästerskapen ackompanjerade av fyrverkerier, dans, historielektion och en tyst minut för offren i attacken mot Togos spelare, lade Angolas landslag, Palancas Negras, in högsta växel och totaldominerade den första halvleken av inledningsmatchen mot Mali.

Mål efter mål, publikens glädje kände inga gränser. Dans och fest, kramas med främlingar. Det var fantastiskt och ingen hade i sin vildaste fantasi vågat hoppas på den jordskredsseger som såg ut att ligga inom synhåll. Malis spelare såg molokna ut och deras supportrar drunknade i havet av rött, gult och svart som är Angolas färger. Rött för blodet som spilldes under kolonialismen, gult för den bördiga jorden och svart för det angolanska folket.

Så plötsligt med bara 10 minuter kvar av matchen var det som om luften gick ur. Vad hände? Slut på ork? Ropa hej före de kommit över bron? Brist på erfarenhet sa vissa efteråt. Mali lyckades uppbåda superkrafter och gjorde det som hade verkat omöjligt: kvitterade från 4-0 i underläge till 4-4. Sista målet sekunderna innan slutsignal. Stadion blev knäpptyst. Overklighetskänsla. Det hade varit för bra för att vara sant.

”Detta är fotboll, vad som helst kan hända”, säger min vän tröstande efteråt. Och idag efter en god natts sömn måste jag ändå hålla med om att det var en spektakulär match som gav en värdig inledning till de afrikanska fotbollsmästerskapet 2010.

En skugga ligger dock kvar över spelen. Kring attentatet i Cabinda är det förhållandevis tyst här i Angola. Information finner jag främst via utländska nyhetsmedier. Igår blev det bekräftat att Togos landslag inte kommer att delta. Fotbollsfesten har fått en avslagen känsla.

Enligt DN hotar gruppen som benämner sig militära grenen av Fronten för Cabindaenklavens befrielse (Flec-PM) att attackerna kommer att fortsätta så länge spelen fortsätter i Cabinda. Idag ska första matchen gå av stapeln på Cabindas nybyggda fotbollsstadium med plats för 20 000 personer. Fortsättning följer.

/Erika

Recommended Posts