Angola Can!

Angola rustar för CAN 2010, Campeonato Africano das Nações, eller Afrikanska kuppen i fotboll som kommer gå av stapeln här nästa år. Emedan övriga världen engagerar sig för vm i Sydafrika är det på CAN som fokuset ligger i Angola. Det skall byggas inte mindre än 5 splitternya stadiums i de fem städer där matcherna ska spelas.

Detta leder till en allmän upprustning av sällan skådad omfattning. Vägar byggs och restaureras. I Luanda har vägen från flygplatsen in till centrum begåvats med riktiga övergångsställ, trottoarer, trafikljus och vägskyltning. I Viana, en förort till Luanda där det skall byggas en ny fotbollsstadium byggs det dels helt nya vägar och de gamla breddas för att minska de enorma trafikköer som är stadens värsta farsot. Utöver detta byggs det hotell och shoppingcenter överallt. Tusentals och åter tusentals nya hotellrum kommer stå klara för de horder av fotbollsentusiaster som Angola väntar.

All denna infrastruktur är ju del av den allmänna upprustningsplan som Angola implementerar i denna efterkrigsfas. Men inget kan ju skynda på väl valda delar av denna plan så som ett stort och spektakulärt event som drar världens ögon till sig. Nedräkningen har börjat och det skall bli väldigt spännnade att se om man lyckas bygga färdigt, projekt har ju en tendens att bli avsevärt försenade i Angola. Det skall framförallt bli väldigt spännande att se hur detta logistiska herkulesprojekt skall gå i lås. I Angola saknas det publika transportmedel utöver de blåvita minibussar som kör som dårar genom staden.  Det finns ett vanligt taxibolag men de är inte tillförlitliga och har absolut inte kapacitet att forsla tusentals fotbollsupportrar mellan matcherna. Förmodligen kommer kaoset att börja redan på flygplatsen, hur ska man ta sig till sitt nybyggda lyxhotell utan flygbuss eller taxi?

Men Angolanerna är positiva och mycket stolta över att få vara värd för denna stora tilldragelse. Här fokuserar man på alla möjligheter som följer med på köpet; att få visa upp ett nytt och bättre Angola på väg mot utveckling och välmående, och möjligheten att för handel och en den ökade turism som man hoppas på att få en gratisskjuts in i en lysande framtid.

T-shirts delas ut på gatorna och överallt klistras det billboards med en glad Palanka Negra, det angolanska nationaldjuret vars namn även landslaget bär, sparkandes bollen ända upp till stjärnorna. Det är dit Angola siktar.

/Anna

Recommended Posts