Allting handlar om timing

Å där var Afrikanska mästerskapen i fotboll igång och jag hade för en dag eller så glömt det. Evenemanget har föregåtts av massor av förberedelser här och man tror gärna att Angola har en stor chans, även om de inte är bland de länder som gissas ha störst chans i utländsk media. Fotboll är en stor grej här, och är väl det egentligen överallt, även om inte jag är så där superengagerad. VM i fotboll, där Angola också var med, påverkade hela livet i Luanda. Allt avstannade när Angola spelade. Precis som när Ingmar Stenmark åkte skidor så där på 80-talet då behövde i alla fall inte jag ha mina mattelektioner. Sportevenemang har ju också en viktig roll som identitetsbyggare – att vi känner oss som ett, vi är tillsammans Angolaner. Särskilt viktigt i ett land som har haft krig under nästan 30 år. Så visst kan man förstå att deltagandet också stöttas av regeringen här och att det är möjligt för befolkningen att delta i festligheter kring detta på något vis, då menar jag tv-tittande eller så. Och det går på tv.

I förra veckan spelade Angola första matchen mot Sydafrika, fullt hallå uppenbart. I god stil så måste ju supportrar titta på matchen, och då snackar vi inte tv. Nej de måste flygas in, och då snackar vi inte planerade resor med supporterbussar. Det kanske inte hade gått i och för sig, då Ghana ligger en bit bort. Nej, de ska flygas in, dagen innan på något sätt med chartrade plan. Så helt plötsligt friställs ett antal TAAG plan, som forslar supportrar över kontinenten. Det är ju fantastiskt. Tänk vilken grej. De bara flög dit helt enkelt, hela rasket. Matchen, ja det såg ljust ut med ledning med ett mål till sista delen av matchen, då Sydafrika fick in ett mål och matchen slutade 1-1.

Kvällen innan matchen, åker jag till flygplatsen. Jag åker genom en tom stad, tom på bilar, det är en annan match som pågår. Jag åker till flygplatsen för att hämta min man, som suttit i Sydafrika ett antal timmar och väntat på ett TAAG plan som var ute och flög. Det som han skulle ta hade gått sönder och de andra var på väg till Ghana, helt plötsligt, med glada supportrar. Nästa gång ska vi kolla bättre när matcherna spelas.

Ulrika Blom Mondlane

Recommended Posts