Allt eller inget

Angolas ledande parti, MPLA, håller under denna vecka sin sjätte kongress. I senaste valet, som gick av stapeln för ett år sedan, vann MPLA med över 80% av rösterna. President Eduardo dos Santos har suttit 30 år på posten, vilket gör att han nu har suttit längst av presidenterna söder om Sahara, sedan Gabons presiedent Omar Bongo dog i somras efter 41 år som landets ledare (källa: SVD papperstidning 2009-09-27).

Av det 30-åriga jubileet gjordes det dock inget väsen här i Angola som har inte haft presidentval sedan 1992. Senaste budet är att det ska genomföras under 2010 men kritiska röster låter oss förstå att det förmodligen inte kommer att inträffa. Dessutom har regeringen satt igång en process för att se över presidentsystemet. Det alternativ som tycks ligga närmast till hands är att följa i Sydafrikas spår, dvs presidenten väljs samtidigt som regeringen. Ett byte till denna modell skulle innebära att nästa val av president kan ske tidigast om tre år.

Idag kan vi läsa i Journal de Angola att José Eduardo Dos Santos under kongressen blev vald att fortsätta leda sitt parti. Han var den ende som ställde upp. Av 1990 röster fick han 99%. Presidenten tackade för förtroendet och uttryckte förvåning. ”Jag hade inte väntat mig mer än 90% av rösterna”, kvoterar Angolas enda dagstidning landets president.

/Erika

Recommended Posts