Afrikagruppernas partner mötte FN-topp

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, höll i slutet av april en presskonferens i Luanda. Konferensen var en del av hennes tre dagar långa besök i Angola. Ett fåtal NGO-representanter var inbjudna att delta på konferensen – Afrikagruppernas partnerorganisation ADRA var representerad genom sin generaldirektör.

navi_pillay

Pillay avsöljade att hon lyft upp flertalet obesvarade rättighetsfrågor med Angolas president och landets centrala myndigheter. Bland dessa fanns frågan om utredningen av försvinnandet av aktivisterna António Alves Kamulingue och Isaías Cassule. De båda männen försvann den 29 maj 2012 i samband med en demonstration om ekonomisk ersättning för pensionerade militärer.

”Ett starkt civilsamhälle är avgörande för en blomstrande demokrati och civilsamhällesorganisationer känner sig uppenbart sårbara och är därför begränsade i sina handlingar i Angola”, menade Pillay i sitt pressutlåtande och uppmanade regeringen att utreda fallen och samt föra en ännu mer konstruktiv dialog med civilsamhället. Hon menade även att landet måste se över sitt stöd till yttrande- och pressfriheten samt rätten till mötesfrihet och stärka dessa.

Under sina samtal med presidenten lyfte FN-toppen även vikten av att minska klyftorna mellan rika och fattiga, bekämpa korruption och sänka den höga arbetslösheten. ”Dessa måste tacklas innan desillusionen rotar sig – särskilt bland landets ungdomar”, förklarade Pillay. Tydligare rättsskydd mot olagliga vräkningar, risken kopplat till ofullständiga folkräkningar och vikten av att stärka kvinnors position var ytterligare ämnen som Pillay diskuterade med regering. Hon berömde regeringen för framsteg för kvinnors rättigheter men sa samtidigt att tillgång till rättshjälp måste förbättras.

Ett stort problem som Angola står inför är att garantera rättsskydd för de många illegala immigranter från Demokratiska republiken Kongo (DRK). Sexuellt våld från angolanska säkerhetsstyrkor och gränsvakter mot kvinnliga immigranter är ett problem som pågått i mer än tio år och måste upphöra menade Pillay. ”En våldtäkt är en våldtäkt för mycket”, sa hon och påpekade att det är Angolas skyldighet att behandla kvinnorna enligt internationell humanitär rätt, utreda brottsfallen och ställa skyldiga för övergreppen till ansvar – oavsett om offren har befunnit sig i landet illegalt eller inte.

Afrikagrupperna har tidigare uppmärksammat kongolesiska kvinnors situation i Angola. Se artikeln Skuggrapport belyser kvinnovåld i Angola.

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts