Olika val

Till skillnad från Zimbabwe så har angolanerna alternativ att välja emellan. I måndags godkändes 14 politiska formationer inför Angolas parlamentsval den 5 september: MPLA, UNITA, PRS, FNLA, PDP-ANA, PLD, PRD, PADEPA, AD-Coliga?ão, FOFAC, Nova Democracia, PAJOCA och Plataforma Política Eleitoral. Det var sexton år sedan som dagens 220 ledamöter tog plats i Angolas parlament.

Samtidigt som valförberedelserna fortsätter enligt plan i Angola, menar landets utrikesminister att det är dags att häva sanktionerna mot Zimbabwe. På min kollegas blogg läser jag att zimbabwier också är hoppfulla, men frustrerade över att valet inte är deras längre…

På vår sydafrikanska blogg läser jag att mina kollegors dator och telefon inte heller är deras, längre. Inbrott. Men jag ser att polisen är bättre utrustad än i Zambia. Det gick nämligen in en tjuv i mitt hus när jag jobbade där, och stal min dator och mycket mer. Men innan tjuven drog ut sladden så tryckte tjuven ödmjukt av strömmen på uttaget. Tyvärr meddelade polisen att de inte hade tejp att lyfta fingeravtryck med. Polisen meddelade också att han däremot hade en stor snopp. Lite överflödig information tyckte jag och undrade om han ville bli anklagad för sexuella trakasserier. Han menade att det var sådan information man kunde dela i en relation av vårt slag. Det tyckte inte jag så när jag blev av med min mobil ville jag mest få en kort procedur, och en polisrapport. Då tyckte polisen att det var dags att visa mer än sin potens, det vill säga sin kompetens. De spårade min telefon och ringade in en liten tant som köpt den i någorlunda god tro. Surprise.

Jag hoppas att mina kollegor får tillbaka sina saker. Men jag hoppas främst att det sker utan att de behöver ställas inför samma val som jag ställdes inför av polisen i Zambia; till hur mycket tortyr en dator är värd, huruvida tre människor ska hänga i knävecken i dagarna tre i brist på tekniskt bevis. Inte för att valet är svårt. Men för att vissa val vill man helst inte veta att de finns.

/Marie

Recent Posts