Många dödsfall i cyklonens spår

Cyklonen Idai har skapat stor förödelse i Moçambique och Zimbabwe. Från båda länderna rapporteras om många döda och skadade. Moçambiques president Filipe Nyusi talar om att över 1000 personer kan ha omkommit i landet.

– Vi är djupt oroade av de rapporter vi får och känner starkt med de alla som drabbats, som mist livet, sina anhöriga eller förlorat sin bostad i denna katastrof. Vi har daglig kontakt med våra kollegor och våra partnerorganisationer i Zimbabwe och Moçambique för att säkerställa hur vi bäst stöttar dem i denna situation, säger Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors.

På måndagen hade 89 personer bekräftats ha dött i Zimbabwe och 200 personer har ännu inte återfunnits. Situationen är allvarlig och myndigheterna i Zimbabwe klassificerar detta som en nationell katastrof. Både myndigheter, civilsamhällesorganisationer och den privata sektorn mobiliserar för att nå drabbade samhällen. Eftersom vägar och övrig infrastruktur har lidit stora skador är det dock svårt för räddningsoperationer att  nå fram.

I Moçambique har landets fjärde största stad Beira drabbats hårdast. Stora delar av flygplatsen, inklusive flygplan och landningsfunktioner, har slagits ut. På söndagen kunde dock plan landa dagtid. Dödstalen är inte säkerställda men rapporter från O Pais uppskattar att 55 personer har förlorat livet i Beira och 13 i Dondo. Totalt ska 1500 personer vara skadade.

Många byggnader har förstörts helt medan taken på andra har flugit bort i de kraftiga vindarna. Även många elstolpar, telefonstolpar och träd har fallit och påverkar infrastrukturen. Den stora vägen N6 som är den vanliga tillfartsvägen från bland annat huvudstaden Maputo är översvämmad och partier är helt bortspolade. Elförsörjningen har varit nere under stora delar av de drabbade områden. I några områden är elen igång igen men i Beira ligger kraftstationen under vatten.

Ännu mer kraftigt regn väntas i Moçambique under de närmsta dagarna.

Afrikagrupperna bedriver inget akut arbete i katastrofsituationer. Vill man stödja arbetet på plats rekommenderar vi i stället att skänka pengar till Röda Korset eller andra organisationer som arbetar i de berörda områdena.

Foto: Copyright: 2019 EUMETSAT

Recommended Posts