Ja, Facebook. Sexuellt våld är grovt!

Denna text är också publicerad på DN Åsikt.

Under onsdagen förde vi i Almedalen ett samtal om hur kvinnors kroppar används som brickor i politiska spel runtom i värld. Om hur kliniker som tillhandahåller säkra aborter tvingas stänga. Om sexualiserat våld mot kvinnorättsaktivister och kvinnor i konfliktområden. Om det som vi har valt att kalla världskriget om kvinnors kroppar.

Över 500 personer hade anmält sitt deltagande till Facebook-eventet som sedan tidigare godkänts av Facebook. Men när vi skulle marknadsföra eventet för att få ännu fler att delta i detta viktiga samtal tog det stopp.

Facebook nekade oss att marknadsföra eventet på deras plattform. Anledningen? För grovt språk, förklarade Facebook.

Så här lyder texten som nekades:

”Det pågår ett politiskt världskrig – som utspelas med kvinnors kroppar som insats. Kliniker som ger rådgivning, stöd och medicinsk hjälp i utvecklingsländer har fått stänga ner. Tillgång till preventivmedel och säker abort begränsas. Samtidigt hörs nationalistiska och högerpopulistiska slagord om den heteronormativa familjen. Sexualiserat våld mot kvinnorättsaktivister ökar. Sexuellt våld i konflikter används systematiskt och utsattheten hos människor som lever på flykt är påtaglig. Hur kan civilsamhället adressera detta och stärka de mest sårbara grupperna? Vilka är de största hindren och hur bemöts dessa? Hur kan ökad kunskap och solidaritet bistå i kampen för mänskliga rättigheter? Hur förändras landskapet, med digitala möjligheter till ett globalt samtal, men samtidigt med ökad polarisering och ökade klyftor? Hur kan internationella organisationer laga de sprickor i samhällsbygget som kommer av det ökade våldet och det krympande demokratiska utrymmet?”

Samtidigt som det inom Sverige diskuteras hur långt yttrandefrihetsgränsen sträcker sig för de mest extrema grupperna har Facebook redan påbörjat arbetet. Skillnaden är att de vars yttrandefrihet begränsas är progressiva och demokratiska krafter, exakt de som högerextrema grupper vill tysta.

När en stor del av samhällsdebatten sker på internet måste de stora aktörerna vara ytterst varsamma med det fria ordet. I Sverige har vi under lång tid varit förskonade från statlig censur. I årets granskning av press- och yttrandefrihet i världen som Reportrar utan gränser årligen gör rankas Sverige på andra plats. Vi vill inte se att företagen anammar rollen som staten nu helt har släppt.

Historierna är många om när Facebook censurerar inlägg och annonser. Gemensamt är att de oftast handlar om kvinnors kroppar. Seminariet skulle handla om hur vi tillsammans kan arbeta för lösningar på de övergrepp som sker runtom i världen, ofta sanktionerat av stater och andra stora aktörer. Med ett filter som sorterar bort frågor som i grunden handlar om kvinnors rätt till sin egen kropp frågar vi oss vilken sida i detta världskrig som Facebook vill ställa sig på.

Redan har många röster i Almedalen tystats på grund av högerextrema krafter. Och i högerextremismen är just hatet stort mot kvinnor och de som inte faller in i heteronormen. Även om vi med glädje ser framsteg inom exempelvis abortlagstiftningen på Irland ser vi samtidigt en tillbakagång i flera länder. Polen och USA gör det svårare för kvinnor att få information om och själva ta ställning till abort. Och det är inte någon nyhet att det inte är självklart att kunna genomgå en säker abort i stora delar av världen.

Hur kan ett sådant samtal, om hur vi ska kunna stå emot dessa krafter, censureras av Facebook? Världens största sociala plattform måste tillhandahålla utrymme för att kunna diskutera hur vi gemensamt ska nå en värld där kvinnor inte utsätts för grova övergrepp. Om vi inte ens kan prata fritt om det, hur ska vi då kunna arbeta för en förändring?

Bakom inlägget står Afrikagrupperna, Individuell Människohjälp, Riksförbundet för sexuell upplysning och Linnea Claeson, feminist och elithandbollsspelare.

Recommended Posts