Möt Brahim Dahane, Per Anger-pristagare från Västsahara

Välkomna till ett panelsamtal om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet och träffa Brahim Dahane, en av Västsaharas främsta människorättsförsvarare.

Brahim Dahane är ordförande för organisationen ASVDH, Sahrawi Association of Victims of Grave Human Rights Violations Committed by the Moroccan State. Det är den enda västsahariska organisationen som är erkänd av den marockanska staten.

Ockupationen av Västsahara som nu pågått i 42 år är brutal.
– Förr var mord och ”försvinnanden” vanliga, i dag terroriserar myndigheterna människor mer subtilt. Man griper folk och håller illegala rättegångar, upprätthåller skenet. Men ockupationen är stenhård, säger Brahim Dahane.

År 2009 fick Dahane den svenska regeringens instiftade Per Anger-pris för mänskliga rättigheter. Då kunde han inte delta vid prisceremonin eftersom han fängslats av marockanska myndigheter för sitt fredliga engagemang. Dahane är i Göteborg för att medverka i panelsamtal om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet tillsammans med västsahariska demokratiaktivister och dokumentärfilmare. Samtalet modereras av Afrah Nasser, flerfaldigt prisbelönt för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet, från Jemen i exil i Göteborg.

Filmvisning och panelsamtal
Vad: Visning av dokumentären ”The Runner” – 1.40. Panelsamtal om mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och löpning.
Var: Den 9 december 16:00-18:30 Hagabion, Viktoriagatan 21
Medverkande: Brahim Dahane, Rabab Amidane (västsaharisk demokratiaktivist och Ordfronts Demokratipristagare 2011), Elwali Amidane (västsaharisk demokratiaktivist), Alex Veitch (RåFILM), samtalet modereras av Afrah Nasser, flerfaldigt prisbelönt för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet, från Jemen i exil i Sverige.

Samtalet och filmvisningen är del av träff om Västsahara som arrangeras av solidaritetsorganisationen Afrikagrupperna och den västsahariska organisationen Västsaharisk Gemenskap i Sverige (VGS) i samarbete med Emmaus Stockholm.

För mer information
Brahim Dahane från det ockuperade Västsahara är i Göteborg 9-11 december. För intervju/samtal kontakta: Lotta Comé +46(0)720 767 406 (lördag) Juan Obregon +46(0)76/8714765 (söndag), Lena Thunberg 070 475 46 45 (måndag).

Om Västsahara
Västsahara är Afrikas sista koloni. Marocko har ockuperat Västsahara sedan 1975 i strid med beslut från FN och Internationella domstolen i Haag. Inget land i världen erkänner Marockos rätt till Västsahara. Marocko utnyttjar Västsaharas naturresurser, utan samråd med västsaharierna. Svenska företag som investerar i ockuperade Västsahara bryter mot folkrätten. Västsaharier, som lever under Marockos ockupation, utsätts ständigt för brott mot mänskliga rättigheter. Så många som 165000 flyktingar från Västsahara bor i flyktingläger i Saharaöknen i Algeriet och är helt beroende av bistånd. FN har sedan 1991 uppdraget att genomföra en folkomröstning där västsaharierna ska få rösta om sin framtid, men den folkomröstningen har ännu inte ägt rum. EU:s högsta domstol beslutade i december förra året att Marocko måste ha samtycke från Västsahara för att få exportera produkter därifrån. Efter den domen beslutade EU att inleda förhandlingar om ett tilläggsavtal med Marocko. De förhandlingarna pågår just nu. Det är tydligt att detta avtal görs för att komma runt domen.

Recommended Posts