We are the people

Så här skrev Lotta Comé till mig idag om aktivistskolan i Göteborg! :
Med stor förväntan tog vi alla fikakassar och allt informationsmaterial och gick ner till House of Win Win på Tredje Långgatan i tisdags kväll. Skulle alla som svarat på facebook att de skulle deltaga verkligen dyka upp? Fikat blev klart i tid, elektroniken fungerade, Studentradion och Göteborgs Fria intervjuade och fotograferade gästerna från södra Afrika. Strax före 18 kom de; unga och gamla, kända och okända ansikten och lokalen blev full!

Stämningen var hög när lokal aktivism i Sverige och i södra Afrika blandades och många beröringspunkter hittades. Pantrarna för upprustning i förorten berättade att de i Biskopsgården efter påtryckningar och dialog med stadsdel och politiker lyckats få pengar till en ungdomsgård för ungdomar som inte har någon plats att vara på. Nätverket Free the Swedish journalists Johan and Martin fick på några veckor en stor opinion med sig för kraven att den svenska regeringen ska ge fallet högsta prioritet. Buss till Brysselresan där bussen var full med vykort med krav på rättvisa handelsavtal.

Veronica Karim från fackförbundet för sockerarbetare i Malawi berättade om kampen för bättre villkor och att hon blev avskedad när hon stod upp för arbetarnas rättigheter. Archie Sayed från jordbruksarbetarnas fackförbund i Swaziland gav en skrämmande bild om människors brist på rättigheter i kungadömet, om fredliga manifestationer som kuvas med våld från polis.

Är det lättare att vara aktivist i Sverige än i södra Afrika? Du blir i alla fall inte av med ditt jobb här i Sverige. Med solidaritet, aktivism och engagemang på lokal och global nivå och som möter varandra kan vi uppnå förändring. Kvällen var magisk och ingav hopp för framtiden. We are the people!

Recommended Posts