Ingen sockrad tillvaro på plantagen

Fackligt aktiva sockerarbetare

Mark från Swaziland och Rams från Mauritius är två av deltagarna på konferensen

De senaste tre dagarna har jag varit på ett möte i Johannesburg där fackligt aktiva sockerarbetare från hela södra Afrika planerar en regional kampanj för att få till rimliga arbetsvillkor. Löner, bostäder, hälsa, tillgång till vatten och el är några av de frågor som diskuterats och där villkoren ser väldigt olika ut på sockerplantagen i regionen. Några av Afrikagruppernas partnerorganisationer från regionen var med på mötet och berättade om hur man jobbat med liknande kampanjer kring bomull och vin och hur allt hänger ihop med EU:s handelsavtal och den konsumentmakt som man kan använda sig av i Europa för att få till schyssta villkor

Den liberaliseringsvåg som påbörjades med Världsbankens strukturanpassningsprogram ledde till att företagen, för att hålla kostnaderna nere, sa upp fast anställda och i högre grad använde sig av säsongsarbetare, som inte har samma rättigheter och som får sämre betalt. Enligt Rangarirai Machemedze från SEATINI så kommer EPA-avtalen, som är frihandelsavtal som håller på att förhandlas mellan EU och afrikanska länder, att öka pressen på sockerarbetarna när sockerföretagen ska konkurrera med EU:s subventionerade produktion.

Ett av de största problemen för sockerarbetar facken är att de bara organiserar fast anställda. I Mauritius har facket lyckats förhandla fram en lag som begränsar andelen säsongsanställda till 20 procent.

– Sydafrika förlorade den striden för länge sen när vår regering, som en del av strukturanpassningsprogrammen ,tog bort skyddsmekanismer som att man efter att ha varit anställd 3 månader automatiskt blev fast anställd berättade Elijah Kodisang på Khanya College.

Som konsumenter och som medborgare i EU borde vi kunna göra något för att se till att företag slutar exploatera folk på andra sidan jorden bara för att vi ska få billigt socker i morgonkaffet.

Afrikagrupperna kommer fortsätta att jobba med sockerkampanjen både i Afrika och i Sverige. Håll utkik på hemsidan.
Läs mer om EPA-avtalen här

Läs mer om sockerarbetarna på Sydafrika idag

Marja Wolpher

Temahandläggare
Afrikagrupperna

Recent Posts