Hälsning från ordförande Janne Nordstedt!

Hej medlemmar och vänner!

Nu har jag snart varit ordförande i Afrikagrupperna i ett halvår och det har varit en spännande, intressant och rolig tid. Jag har fått träffa medlemmar, aktivister och Afrikagruppsvänner under Almedalen, på möten, utanför systembolaget i Malmö, under Buss till Bryssel och i Viktoriahuset i Göteborg på ”Ställ om natta”.

Jag, tillsammans med andra i lite olika konstellationer, har även besökt Sydafrikas ambassad och deras nya ambassadör Mandisa Dona Marasha, varit på Sidas Development Talks, träffat våra styrelserepresentanter i Färnebo Folkhögskolas styrelse och i lördags (den 22 okt) var vi på ett möte med Sydafrikas biträdande President Kgalema Motlanthe tillsammans med den Sydafrikanska delegationen som var här för BNC-mötet. Andra organisationer som var aktiva under antiapartheidkampen var också där. Den debatt som uppstått om moderaternas historieomskrivning blev för egen del extra intressant med det mötet fortfarande på näthinnan.

Mötet gav också tillfälle att knyta kontakter med andra i Sydafrikas regering och under vårt regionala personalmöte i Kapstaden i november ska vi nu ha ett möte med parlamentariker med fokus på handelsfrågor, för att diskutera EPA.

Nätverkande och att delta på mötesplatser där andra aktörer inom solidaritets- och utvecklingsarbetet finns representerade kan ibland kännas ta tid, men det är värt det och kan leda till bra samarbeten och att kontakter både hålls vid liv och nya knyts.

Att få vara med på Buss till Bryssel var bland det roligaste jag fått gjort som ordförande. Hela resan gick bra och allt ifrån diskussionerna i bussen via vykortsöverlämningen till intresset att fortsätta att driva EPA-frågan i EU från några av de EU-politiker som vi träffade, bidrog till att det hela känns så bra. Bra aktivism och påverkansarbete helt enkelt.

Styrelsearbetet, och arbetet i våra olika grupper som VU AU och V-planegruppen, löper på och vi har under hösten arbetat med att prioritera teman utifrån långtidsplanen, initiera arbetet med verksamhetsplanen för 2013-2015, diskuterat medlemsstrategi, beslutat att ansöka om medlemskap i Postkodslotteriet, börjat formulera mål för styrelsearbetet, beslutat om budget för 2012 m.m.

På nästa styrelsemöte i december kommer vi att fatta beslut om var nästa årsmöte ska vara. Och jag vill redan nu uppmana dig att sätta av helgen den 26-27 maj 2012 så du kan komma på årsmötet och både bidra till vårt demokratiska arbete och få ha kul ihop med andra Afrikagruppare.

Vi vill arbeta för att göra årsmötet mer tillgängligt och givande, och tar tacksamt emot idéer för hur vi tillsammans kan göra årsmötet till ett bra och roligt event som lockar fler att komma. Vi är en demokratisk medlemsorganisation och årsmötet är vårt högst beslutande organ, så din medverkan som medlem är viktig för hela Afrikagrupperna.

Vi vill även uppmuntra alla medlemmar att engagera sig och skriva motioner, och kommer att återkomma i frågan med erbjudande om motionsskrivarworkshops eller andra aktiviteter som du som medlem ser skulle vara bra.

Nu närmast blir det aktivstskola i helgen (28-30 oktober) på Kärsögården med medverkande och deltagare från bl.a. Sydafrika, Malawi, Danmark och Sverige. Vilken bra mix och va kul det är att få vara med i Afrikagrupperna!

Har du frågor, synpunkter och/eller idéer, eller vi ni som lokal Afrikagrupp att jag kommer och hälsar på? Ja, då är det bara att maila mig på ordforande@afrikagrupperna.se – jag kommer gärna. Är du som läser detta ännu inte medlem så är det bara att gå in på www.afrikagrupperna.se/bli-medlem så fixar vi det. Du behövs! Å du, ”Gilla” oss på Facebook och bjud in dina vänner att göra det. Kan vi passera 2000 gillanden innan nyår?

Tillsammans för en Rättvis värld! / Janne Nordstedt, ordförande Afrikagrupperna

Recommended Posts