Nytt från södra Afrika

Läkare i strejk för bättre arbetsvillkor i Zimbabwe, över 200 arresterade efter Operation Basadi i Namibia och i Moçambique har regeringen upptäckt att runt 30 000 spökarbetare får ut lön. Detta och mycket mer i årets sista Nytt från södra Afrika.

30 000 spökarbetare får lön i Moçambique

Regeringen i Moçambique har upptäckt att runt 30 000 spökarbetare fått ut lön under flera år. Spökarbetare innebär människor som antingen dött, inte utfört arbetet, eller aldrig existerat. Upptäckten är ännu en utmaning för ett Moçambique som under de senare åren präglats av ett flertal ekonomiska skandaler. Korruption är ett återkommande problem i landet. Upptäckten skedde genom ett så kallat proof of life-test som innebär att arbetarna var tvungna att visa upp sig i person för att få ut sin nästkommande lön.

Läs mer: Mozambique busts ’30,000 ghost workers’

Över 200 arresterade under Operation Basadi i Namibia

Operation Basadi är en operation som utförs av kvinnliga befälhavare inom polisstyrkan och andra brottsbekämpande organ runtom i landet. Operationen fokuserar på att uppmärksamma och bekämpa brott som utförs mot kvinnor och barn. Exempelvis våldtäkt, trafficking, våld i nära relationer och barnarbete. Två gånger per år utförs operationen genom ett flertal metoder, bland annat genom stop-and-searches och medvetandegörande genom att prata med människor. Över 200 människor som på något sätt kunde kopplas till brotten arresterades under dagarna.

Läs mer: Over 200 Arrests During Operation Basadi

Läkare i Zimbabwe strejkar för bättre lön och arbetsvillkor

För andra gången i år går läkare i Zimbabwe ut och strejkar för bättre lön och arbetsvillkor. Efter den ekonomiska krisen i landet råder brist på läkemedel. ”Vi är underbemannade och underbetalda och det finns inga läkemedel i sjukhusen,” säger Mathabisi Bebhe, generalsekreterare för Zimbabwes Hospital Doctors Association. Den senaste strejken var i mars och ledde till löneökning för läkare runtom i landet. I och med prisökningen på basvaror som skedde i början av oktober i år är det fortfarande svårt för läkare att klara sig på lönen. Regeringen uppmanar till dialog och att läkarna återgår till sitt arbete under förhandlingar. Strejken har till största del berört sjukhus i Harare och Bulawayo, medan läkare på andra platser runtom i landet varit oberörda.

Läs mer: Zimbabwe doctors go on strike demanding better pay and conditions
Doctors Praised for Calling Off Strike

Civilsamhällesorganisationer och aktivister träffar president Lourenço

Tidigt i december månad träffade Angolas president João Lourenço ett flertal civilsamhällesorganisationer och människorättsaktivister. ”Civilsamhället är en oundviklig samtalspart i verkställandet av utformningen och genomförandet av offentliga policys för att nå välfärd för alla i Angola. Det är med tanke på denna aktiva roll som jag imorgon möter representanter för civilsamhällesorganisationer,” skrev presidenten på sin offentliga Twitter. Det är en väsentlig skillnad från den tidigare regeringen ledd av Jose Eduardo dos Santos som inte stod på god fot med aktivister.

Läs mer: President Meets With Civil Society Organisations

Global citizen festival i Sydafrika

Tiotusentals människor besökte i början av december Global citizen festival i Johannesburg, Sydafrika. Både lokala och internationella artister uppträdde under dagarna. Men även ett flertal oväntade händelser inträffade. Miljardären Patrice Motsepe, även en av finansiärerna till festivalen, gick plötsligt upp på scen tillsammans med representanter från flera olika grupper i samhällen. ”Vi är tillsammans och enade om att arbeta för att säkerställa att de pågående diskussionerna och processerna kring landreformer kommer att resultera i att mark blir tillgänglig för svarta,” avslutade han efter att ha låtit alla representanter prata i cirka tjugo sekunder var. Motsepe får kritik för att ha tagit tillfället att synliggöra sig för internationella investerare genom att framföra budskapet om att Sydafrika kommer att hantera markfrågan med social sammanhållning i behåll. Ett budskap som kritiken menar bör vara regeringens och politikernas uppgift, inte en privatperson.

Läs mer: Big Money flexes Big Muscle at Global Citizen Festival

På bilden: Angolas president João Lourenço.

Recommended Posts