Nytt från södra Afrika

Jordbrukare i Zimbabwe får marginellt högre löner, gruvföretag förlorar i domstolsslut i Sydafrika och i Namibia kräver säkerhetsvakter bättre arbetsvillkor efter att ha gått tre månader utan lön.

Gruvföretag förlorar i domstolsbeslut

Torsdag den 22 november blev det klart att lokalbefolkningen i Xolobeni får rätt i domstolsbeslut gällande rätten till sin mark. Det fastslogs att inga rättigheter till att bryta mark får ges till företag innan människorna som berörs av beslutet har gett sitt medgivande. Beslutet togs efter att invånare från Xolobeni-samhället gick till domstol efter att det australienska gruvföretaget Transworld Energy and Minerals (TEM) planerat att bryta den titanrika marken. Redan 2016 fick samhället se TEMs ansökan om rättigheter till att bryta marken där de bor vilket medförde ilska. Det var en enorm glädje som utbröt när beslutet kom att gruvföretaget först måste ha lokalbefolkningens godkännande. ”Just nu är vi så glada. Jag kan inte ens förklara det,” säger Siyabonga Ndovela som bott i Xolobeni i 26 år.

Läs mer: Xolobeni community scores huge victory against mining
Xolobeni judgment is vital to land debate

Högre löner för jordbrukare i Zimbabwe

Zimbabwes jordbrukare har fått en löneökning på 7 dollar, vilket gör den totala minimilönen 89 dollar i månaden. Löneökningen beskrivs av flera arbetare som ett hån. I och med Zimbabwes ökade priser på basvaror är lönen fortfarande svår att leva på. ”Det är en svältlön. Jag vet inte hur ministern kan offentliggöra en sådan summa med tanke på de ökade priserna av de flesta basvaror. Jag är chockad över att vårt fackförbund och anställda kan komma överens om en sådan lön. De borde sluta titta ner på oss. Det är orättvist.” säger Moses Chisvo, en bonde i Marondera. Utöver det finns det en oro kring om gårdsägare kommer att ha möjlighet att betala ut lönen då de även tidigare haft problem med att betala ut det lägre beloppet.

Läs mer: Zimbabwe: Farm Workers Slam $7 Wage Increase As Minister Okays Hike

Säkerhetsvakter i Namibia kräver bättre arbetsvillkor

Flera säkerhetsvakter anställda av företaget Shilimela Security Company i Namibia har gått utan lön i tre månader. Nu kräver de sina rättigheter om lön och bättre arbetsvillkor. ”Alla i Namibia, inklusive presidenten, borde höra vår klagan eftersom vi lider så mycket. Vi lever i ett självständigt Namibia, men vi utnyttjas på det här sättet av vårt eget folk.” säger säkerhetsvakten Purity Sibolile som varit anställd hos företaget i fem månader. ”Jag är outbildad, men jag känner till mina rättigheter och enligt konstitutionen så är det här fel.” fortsätter hon. Andra anställda vittnar om bristen av säkerhetsutrustning trots de risker som arbetet utsätter dem för. Ägaren av företaget Banda Shilimela har inte kommenterat de uteblivna lönerna.

Läs mer: Security guards not paid for three months

Tolv personer dödade i norra Moçambique

Tolv personer har dött i provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique i vad som tros vara en islamistisk attack av gruppen Al-Shabaab. Tusentals bybor flydde under händelsen till grannlandet Tanzania. Det är den tredje attacken i provinsen där majoriteten är muslimer under den senaste månaden. Totalt har 20 människor avlidit. Hur gruppen hänger samman med andra islamistiska militanter i regionen som exempelvis dess namne i Somalia eller Boko Haram är oklart. ”De använder gerillataktik och attackerar från flera håll samtidigt. Det är svårt att kontrollera situationen,” säger en poliskälla efter händelsen.

Läs mer: Suspected Al-Shabab Militants Kill 12 in North Mozambique

Moçambique skriver på kampanjen He for She

Presidenten Filipe Nyusi förklarade i onsdags att jämställdhet är en prioritet för Moçambiques regeringen. Det är en pågående process genom nya policys och strategier som är under implementering i landet. Nyusi förklarade att pojkar och män även måste ingå i rörelsen för att skapa förändring. ”Genom att involvera män och pojkar för att sudda ut ojämlikheter och våld mot kvinnor och flickor så kommer vi att skapa en generation som är mer medveten om utmaningarna kring jämställdhet, men som också är relevanta aktörer i kampen. En kamp som berör oss alla,” berättade han. Kampanjen “He for She” leds av UN women tillsammans med departementet för genus, barn och social välfärd. Kampanjen fokuserar på eliminering av våld mot kvinnor och flickor.

Läs mer: Mozambique Signs Up to the ’He for She’ Campaign

 

Recommended Posts