Haidaty kämpar för elevers rättigheter i Moçambique

Haidaty Adamo Bacar började engagera sig i elevorganisationen UNDE för tre år sen. Då var hon 19 år. Under de tre åren har hon visat ett växande engagemang för elevers rättigheter i skolan men även flickors rättighet att studera. Idag är Haidaty en av de aktivisterna på UNDE som driver rådgivningsbyråer för elever.

Haidaty bor tillsammans med sina föräldrar och syskon Maputo-förorten Zimpeto. Hon är den äldsta av sju. Efter henne kommer ett par tvillingbröder, sen mellan brorsan, efter honom tvillingsystrarna och sist yngsta brorsan som är fem år.

Afrikagruppernas partnerorganisation UNDE sätter upp rådgivningsbyråer på olika skolor och på sina kontor. Ibland tar det flera samtal innan eleven vågar öppna sig. Ibland görs samtalen även per telefon. UNDE samarbetar med Amodefas klinik och andra kliniker i Maputo. Om det kommer fram att eleven behöver medicinsk vård eller vidare rådgivning skickar UNDE eleven vidare till en klinik. Om ärendet är kopplade till skolmiljön som till exempel korruption, sexuella övergrepp eller påtryckningar om sexuella tjänster för att klara årskursen tar UNDE kontakt med skolledningen på den aktuella skolan.

Haidaty minns ett fall som påverkat henne starkt. Det var när hon just börjat jobba med rådgivning. UNDE hade hållit i presentationer om elevers rättigheter i en skola. När de är ute lämnar de alltid kontaktuppgifter så att elever som vill prata enskilt med dem kan höra av sig. En tjej på 16 år hörde av sig till Haidaty, men hon ville inte genast berätta vad som bekymrade henne. De träffades och det visade sig att tjejen var gravid för tredje gången på två år. De två tidigare gångerna hade hon gjort osäkra aborter. Haidaty och UNDE hjälpte henne att komma till en klinik och där konstaterades det att det var en riskgraviditet, en utomkvädesgraviditet och abort rekommenderades. Efter aborten fick tjejen kraftiga blödningar och hon behövde blod. UNDE och Haidaty gjorde en kampanj för henne och samlade in blod. Det var första gången Haidaty donerade blod i sitt liv och sen dess har hon fortsatt. Men på något sätt begicks ett misstag på kliniken och tjejen fick fel blodtyp. Hennes läge försämrades och blev kritiskt.

– Vi trodde vi skulle förlora henne, säger Haidaty.

UNDE gjorde en ny kampanj för att samla in blod och efter det återhämtade hon sig. Detta fall rörde Haidaty väldigt mycket. Att det var en så ung tjej och som inte kände till hur hon skulle få tag på olika sorters preventivmedel eller säker abort. Haidaty och tjejen har kontakt än idag. Hon ringer Haidaty med jämna mellanrum och hon har fortsatt att gå i skolan.

Tidiga graviditeter och tidiga äktenskap är vanliga anledningar till att tjejer inte får gå kvar i skolan. Detta är något Haidaty och UNDE försöker ändra på – att tjejer ska få möjligheten att uppnå sin fulla potential genom utbildning och själva bestämma om när de vill ha barn och när de vill gifta sig. Haidaty och UNDE jobbar mycket med sexualupplysning med ett rättighetsperspektiv. Varje vecka är Haidaty ute i skolor och pratar med ungdomar om vilka möjligheter det finns och vart de ska vända sig för fler upplysningar och service. Haidaty och UNDE jobbar även med genusnormer och med extra fokus på att just tjejer ska veta att de har rätt att bestämma över sina egna kroppar.

– Genus och jämlikhet handlar om både killar och tjejer. Ingen är mer värd. Vi har alla samma rättigheter och skyldigheter inför lagen och samhället. Precis som vi skapar skillnader kan vi skapa jämlikhet! Hemma finns det inga uppgifter som är enbart för tjejer respektive killar. Vi kan alla göra allt. Vi kan alla diska, eller hur?!

Så inledde Haidaty ett pass med en klass på en skola i området Xipamanine i Maputo.
På ett avdramatiserande sätt för hon diskussioner i klasserna. Hon leder samtal om svåra tabubelagda ämnen och lyckas få till en interaktion med ungdomarna. Hon har gjort det här förut och hon älskar det! Det märks. Även om Haidaty brinner för sitt arbete med elever måste hon trappa ner sitt engagemang en tid fram över. Hon har nämligen precis blivit mamma. Nu satsar hon sin tid främst på sin bebis, men hon fortsätter att ha kontakt med kamraterna på UNDE.

Haidaty och Världens Barn
Inför årets kampanj med Världens Barn blev Haidaty intervjuad av SVT för ett inslag i Go Kväll. I klippet berättar hon om sitt arbete för flickor och unga kvinnor.

Starkt engagemang för Världens Barn 2017

Klippet med Haidaty visades i samband med Världens Barn 2017, där Afrikagrupperna hade insamlingar på olika platser i landet.  Tillsammans samlade vi in drygt 40 875 kr för barns rättigheter.  Göteborgs Afrikagrupp hade en digital insamling som drog in pengar och  Uppsala Afrikagrupp och Falu Afrikagrupp var ute i kylan och skramlade. Täby Afrikagrupp ordnade lotteri sponsrat av sex stycken handlare. Gävle Afrikagrupp samlade in imponerade hela 13 502 kr – och ännu är inte alla bössor inräknade.

Stort tack för allt engagemang!

Mer information:
Se klippet på SVT Play!
Läs mer om Afrikagruppernas arbete med SRHR – Sexuella och reproduktiva rättigheter

Recommended Posts