ANC har röstat fram ny ledare

Efter en mycket försenad röstningsomgång stod det igår kväll klart att Cyril Ramaphosa blir ANCs nya ledare.

Kongressen röstade igår fram Ramaphosa som det sydafrikanska regeringspartiet ANCs nya ledare. Under president Jacob Zumas ledning har stödet rasat för partiet. I lokala val förra året nådde ANC bara 55 procents stöd – partiets sämsta resultat hittills. Väljarna har visat att de krävs ett bra ledarskap för att de ska vara lojala med ANC.

Ramaphosa och Dlamini-Zuma
I praktiken handlade röstningen om två kandidater: vice president Cyril Ramaphosa och Afrikanska Unionens före detta ordförande, tidigare utrikesminister, hälsominister och inrikesminister Nkosazana Dlamini-Zuma. Ramaphosa är landets vicepresident och har en lång historia inom ANC. Han var en av förgrundsfigurerna i förhandlingarna om Sydafrika efter apartheid. Många trodde därför att Ramaphosa skulle efterträda Nelson Mandela, men istället tog Thabo Mbeki över och Ramaphosa lämnade politiken för näringslivet. Han återvände dock till politiken 2012.

Ramaphosa var förhandsfavorit, och tog även hem flest röster med en extrem liten marginal, mot den första kvinnan som hade en reell chans att ta hem ledarskapet i ANC. Dock tror många att Dlamini-Zumas förlust har att göra med hennes band till den tidigare presidenten, hennes exman Jacob Zuma. Flera menar också att han skulle slippa undan de korruptionsanklagelser han har emot sig med henne vid makten.

Inblanding i Marikana
Ramaphosa har en stark koppling till massakern i Marikana 2012, då 34 gruvarbetare sköts ihjäl av polisen. Ramaphosa var när den fruktansvärda händelsen skedde styrelseledamot i gruvbolaget Lonmin som gruvarbetarna krävde högre löner av. Han var även en av dem som hade krävde en polisinsats mot de strejkande, en insats som tog 34 liv. Bobby Peek, grundare av Afrikagruppernas partnerorganisation groundWork, lyfter precis detta.

– Ramaphosa har gjort sig en stor förmögenhet mycket snabbt från bland annat kolbrytning och platina. Som styrelseledamot i Lonmin försvarade han företagets intressen mot arbetarna. Detta innebär att han var inblandad i den politik som ledde till massakern i Marikana, en politik som innebar undermåliga levnadsvillkor då Lonmin hade försummat sin skyldighet att bygga bostäder till arbetstagarna. Det här kan vara bra nyheter för gruvföretag men det är inte bra nyheter för grannarna till gruvorna. Ramaphosa kommer att sätta en agenda med fokus på större affärer och vinster för företagen snarare än de som arbetar för dem.

Stora utmaningar
Den första och största utmaningen blir att hålla ihop det splittrade ANC. Ramaphosa har ett år på sig, fram till valet 2019, att ena partiet och inleda ett arbete för att öka förtroendet för ANC. Annars riskerar partiet att förlora sitt första val sedan demokratin infördes i landet 1994, detta i kölvattnet av bland annat alla korruptionsskandaler och det ineffektiva ledarskapet som präglat partiet under Jacob Zuma.

– Han kommer att få svårt att hantera problem med korruption, med tanke på hans partners David Mabuza och Ace Magashule. De har båda två mycket tvivelaktiga register i sina hemprovinser. Om det inte finns någon eller några som seriöst utmanar korruption och företagens straffrihet, så kommer det lilla hoppet som Ramaphosa erbjuder Sydafrika – och det är lite – snart att blekna. Precis som Madibas hopp har bleknat hos många av de som följde honom, förklarar Bobby Peek.

Randen påverkades
Ramaphosas bakgrund inom näringslivet påverkade dagens händelser, även utanför ANC:s kongress. Spekulationerna kring hans förmodade seger gjorde att landets valuta, randen, ökade i värde och likaså människors tilltro till landets ekonomi. Han gick till val på att bekämpa korruptionen och få igång Sydafrikas hackande ekonomi, och valet av honom sparkade åtminstone tillfälligt igång ekonomin. Frågan är nu om en person med nära anknytning till massakern i Marikana och ena foten i näringslivet är rätt person att vända ANC:s dalande popularitet till det populära parti det en gång var?

Mer information:
Striderna inom ANC
Massakern i Marikana
Tre år senare är massakern i Marikana utredd

Bild: President Jacob Zuma och ANCs nya ledare Ramaphosa.
Foto: Flickr/Kopano Tlape GCIS

Recommended Posts