Ådalens Afrikagrupp visar feministisk film

Filmen Feminism Inshallah från Tunisien visades i Kramfors i samband med den internationella kvinnodagen.

Bio Royal var i stort sett fullsatt och mer än 100 personer fick se historien om arabisk feminism och kampen för kvinnlig frigörelse i Tunisien, Egypten, Algeriet, Marocko och Saudiarabien fram till i dag.
Feminism Inshallah gjordes 2014 av den kvinnliga författaren och filmaren Feriel Ben Mahmoud. Kampen för muslimska kvinnors frigörelse ses oftast som en uppgörelse mellan västerländska och muslimska värderingar. Men faktum är att den arabiska feminismen har funnits i mer än ett sekel. Motståndet har emellertid också varit stort. Många framgångar har gått om intet och den arabiska kvinnorörelsen har en lång kamp framför sig för att man ska nå jämställdhet.
Efter den tunisiska filmen visades ett kort filminslag från Afghanistan med två små syskon i färd att äta middag. Utan några omvägar avslöjar filmen hur pojken uppmuntras av en omhuldande mamma medan flickan bryskt tillrättavisas och får veta sin plats i familjen. I denna vardag formas pojken och flickan fort och effektivt in i sina givna roller.
Filmerna väckte många tankar som fångades upp av Andrea Aspegren och med hjälp av en panel bestående av Gulsoom Asadi och Maria Casal samt flera inlägg från publiken skapades en livlig diskussion. Gulsoom, som själv är från Afghanistan, menade att det är viktigt att förstå att jämställdhet börjar med uppfostran i familjen och med bra utbildning för både flickor och pojkar.
En sista fråga om hur jämställdhet och religion hänger ihop hann inte bli ordentligt besvarad. För det behövs fler diskussionstillfällen.
I pausen bjöds på afghanska sambozas (piroger) och kvällen avslutades med sång och musik av Mahtar Hydari-Marzar och hennes afghanska band. Publiken dansade och klappade händerna sittande i bänkraderna och några vågade sig upp på golvet framför scenen.

Arrangörerna – Internationella kvinnoföreningen, Kramfors bibliotek, NBV, Vänsterpartiet och Ådalens Afrikagrupp – kan vara mycket nöjda med årets firande av den internationella kvinnodagen.

Berit Viklund

Recommended Posts