zimbabwerapport från internationella aidsdagen

”Breaking the Silence” är namnet på den tillställning som svenska ambassaden i Zimbabwe står värd för med anledning av den internationella aidsdagen som äger rum idag. Fokus ligger på vikten av kommunikation för en social förändring, en diskussion om utvecklingen av hiv-pandemin och hur den påverkar människorna i Zimbabwe är ett första steg i att göra det möjligt för individer att bekämpa diskriminering och framgångsrikt kräva deras rättigheter.

Spännande och nödvändigt säger Afrikagrupperna Zimbabwe som är en av de 200 inbjudna gästerna.

Ett litet axplock av vad som lyftes fram i de zimbabwiska nyhetstidningarna idag:

Den Amerikanska ambassaden i Zimbabwe kommer, med invigningsdag idag, supporta en fotoutställning i vilken hur hiv och aids påverkar i landsbygdsområden porträtterats. Bilderna är tagna av ungdomar från Mutasadistriktet i provinsen Manicaland. Innan ungdomarna gick ut och fotograferade gick de en intensivkurs för att lära sig mer om hiv och aids.

Tim Gerhardson från den amerikanska ambassadens i Zimbabwe meddelar ”även om Zimbabwe är ett av de två länder i södra Afrika – det andra är Uganda – som klarat av att minska hiv-infektioner bland sin population, så är landet fortfarande bland de värst drabbade av sjukdomen vilken dödar minst 3 000 zimbabwier varje vecka”.

Ties Boerma som är statistikexpert på WHO meddelar att länder där hiv-infektionerna minskat, exempelvis Zimbabwe, har inte alltid varit länder som fått mycket aids-bistånd och att i länder där god behandling finns att tillgå är hiv-infektionerna stabila eller ökande i antal.
Elizabeth Pisani som är expert på epidemier och tidigare anställd av UNAIDS, meddelar att när människor med hiv inte tar deras mediciner ges viruset chanser att spridas och många människor utan behandling dör innan de hinner infektera många andra med hiv.
”I teorin kan behandling ha en viktig preventiv effekt, men i praktiken kan behandling faktiskt förvärra, uppenbarligen kan vi inte sluta med behandling men vi behöver göra mycket mer förebyggande arbete.

För et exempel på hur Afrikagrupperna arbetar med hiv och aids i Zimbabwe se vår partnerorganisation Zimbabwe Aids Networks hemsida
http://www.zan.co.zw/

 

hiv

Recent Posts