Parlamentarisk dramatik

av Deniz Kellecioglu, Utvecklingskonom för Afrikagrupperna, Harare

Det var tydligen en dramatisk dag i parlamentet idag. Folkvaldafick efter fyra månader inta platser i Zimbabwes parlament, med dess underhus (house of commons) och överhus (senate). Tre MDC-Tsvangirai ledamöter var dock närmade av polisen i arresteringssyfte. Ett av dem undkom med stöd av kollegor, en annan lyckades bli frisläppt i tid för omröstningen av talmannen, den tredje verkar fortfarande vara under arrest.

Det var en offentlig session, där utsagor berättar om kraftuttryck som utväxlades från mun till öron mellan olika partirepresentanter. Det berättas också om att MDC ledamöternahade intagit den sidan av kammaren som regeringen traditionelltsitter på. ZANU-PF kollegorna hade informerats om att de nu tillhörde oppositionen.

När det sedan var dags för omröstningen av talmannen, den klart viktigaste posten i huset, hade MDC-T kandidaten LovemoreMoyo utropats om segrare.Anmärkningsvärt hade ZANU-PF ställt upp utan egen kandidat, i syfte att stöda vågmästarpartiet MDC-Mutambaras kandidat.

Omröstningen slutade med att Moyo fick 110 av husets 210 röster. Från det egna ledet fick han 99 röster (minus en arresterad alltså), tillsammans med 7 från MDC-M fraktionen, och faktiskt 4 från ZANU-PF ledamöter.

En analys som kan göras är att ZANU-PF var på väg, eller hade intentionen att bilda koalition med MDC-M fraktionen, men att det inte gick särskilt bra eftersom sju av dem tio MDC-M ledamöterna röstade emot deras egen kandidat.

Imorgon, tisdag väntar ännu en spännande dag, då parlamentet officiellt ska öppnas.

Recent Posts