Thabo Mbeki och Jackie Selebi i blåsväder

Äntligen kommer den utlovade texten om Selebi-affären:

För bara några dagar sedan avslöjade sydafrikansk media att Sydafrikas polischef, Jackie Selebi, tagit emot pengar från den mördade gruvmagnaten Brett Kebble via en fond kontrollerad av affärsmannen och maffiavännen Glen Agliotti. Redan i maj 2006 var Selebi kritiserad för att ha haft kontakter med ”skumma” personer som också var associerade till Kebble. Selebi erkände då att han var god vän med Agliotti som har kontakter med maffian och som nu också är misstänkt för att ha mördat Kebble (Agliotti har erkänt hjälp till självmord, men inte mord).
Både Selebi och president Thabo Mbeki är i blåsväder sedan en månad tillbaka då Mbeki avskedade chefen för riksåklagarämbetet, Vusi Pikolo, just när han skulle verkställa en häktningsorder och husrannsakningsorder från domstolen i Pretoria för Selebi. Som officiellt skäl angav Mbeki att Pikolis och justitieministerns, Brigitte Mabandlas, arbetsrelation inte längre fungerade, trots medlingsförsök av Mbeki. Avskedandet har under hela den gångna månaden kritiserats hårt av både oppositionspolitiker och politiska analytiker, som inte tror på det officiella skälet, utan istället menar att avskedandet skedde för att skydda Selebi från häktning.
I slutet av september var kritiken så hård från oppositionen att Mbeki tvingades flyga hem till Sydafrika under ett möte med FNs generalförsamling. Det beskrevs som hans största politiska storm någonsin. Problemet var att Mbeki inte hade kommenterat om det fanns någon häktningsorder för Selebi eller ej innan han avskedade Pikoli. Oppositionen menade att om det fanns en häktningsorder betyder det att Mbeki återigen skyddar en allierad, precis så som han skyddar hälsoministern. Selebi tillhör, liksom hälsoministern, den grupp som arbetade i exil mot apartheidregimen tillsammans med Mbeki. En källa angav att Selebi själv visste om häktningsordern och hade klagat inför Mbeki och att det var då Mbeki satte igång arbetet med att avskeda Pikoli.
Regeringen har nu gett före detta talmannen, Frene Ginwana, uppdraget att tillsätta en utredning som ska se över om Pikoli är lämplig att utföra arbetet som riksåklagare.
Media rapporterar också att Mbeki sagt att ytterligare två utredningar ska inledas. En som handlar om Selebis kontakter med den organiserade brottsligheten och en som ska titta närmare på om Scorpions, den grupp som utreder ekonomisk brottslighet i landet, har anlitat privata säkerhetsbolag, med tidigare kopplingar till apartheidregimen, för att assistera i utredningsarbete. Flera analytiker anser att detta kan ses som ett sätt för Mbeki att vinna poäng i kampen om ordförandeskapet för ANC, eftersom han tidigare har blivit anklagad för att använda Scorpions som sin privata armé för att tackla politiska opponenter, som till exempel Zuma. Mbekis avskedande av Pikoli skulle hjälpa till att neutralisera sådana anklagelser. Om utredningar görs både när det gäller Selebi och Pikoli kommer Mbeki att ses som opartisk. Andra politiska analytiker menar att Pikoli avskedades för att han misslyckats med att få Zuma fälld för korruption.
I början av oktober gick fackföreningsrörelsen, Cosatu, ut och begärde en större utredning kring varför Pikoli blivit avskedad. Cosatu vill att man samtidigt tittar närmare på riksåklagarämbetets roll samt på om Scorpions arbetar i linje med den demokratiska konstitutionen. Cosatu menar att om det är sant att Mbeki försöker skydda Selebi genom att avskeda Pikoli då befinner sig landet i en djup konstitutionell kris.
I början av oktober visade det sig också att Pikolis tillförordnade efterträdare, Mokotedi Mpshe, vidtagit åtgärder för att upphäva häktningsordern för Selebi. Han vill klargöra statusen av häktningsordern och husrannsakan.
Anklagelserna mot Selebi innehåller bland annat korruption och bedrägeri.

Recent Posts