Sydafrika byter fler namn

Nu ska fler koloniala namn och namn från apartheidtiden bort.
För ett och ett halvt år sedan bytte Pretoria namn till Tshwane och i slutet av förra året blev flygplatsen i Johannesburg omdöpt till Oliver Tambo International Airport. Nu är det dags för Östra Kapprovinsens städer att få nya namn.
Förändringen möter en del motstånd av konservativa krafter. Till exempel oppositionspartiet Democratic Allience talesman menar att visst kan man ändra de namn som är felstavade och byta sådana som kan vara utmanande politiskt, men han varnar för att utmana minoriteter. Vad han menar med det framgår inte.
Jag minns i Namibia för några år sedan när man skulle byta namn på en av gatorna i staden Swakopmund. Kaizer Strasse skulle bli Nujoma Street om jag inte minns fel. Vilket liv det blev! Framförallt från den tyska delen av befolkningen i stan. Köpmännen utmed gatan, vilken för övrigt var huvudgata, gick ut och sa att de skulle tappa kunder och i kommunen blev det så mycket diskussion att det tog månader att få igenom ett beslut. Så har det ännu inte varit här, men det ska bli intressant att höra reaktionerna framöver.
Så, efter årskiftet kanske jag rapporterar från iMonti, istället för East London. Ett vackert namn till skillnad mot alternativförslaget Gompo, men det är ju en smakfråga förstås. Och enkelt att uttala jämfört med förslaget för King Williams Town som är Qonce med två klickljud, Q gör du med tungan upp mot gommen och c klickar du fram med tungan precis bakom framtänderna, försök får du se.

Recent Posts