Skräpplockare -den osynliga arbetaren

Decent workSydafrika, med många andra länder i världen, har ingen centraliserad organisation för sophantering. Soptippar är ofta farliga ställen, där metall blandas med kemikalier och hushållsavfall. Länge användes Afrika som soptipp för oönskat giftigt avfall från Europa, och på vissa håll fortfarande så. Många av oss minns kanske hur våra freonkylskåp lättade vårt samvete när de skeppades till Nigeria, där de fortsatte läcka och göra ozonhålen större.

Återvinning inte bara en bra och nödvänding handling för hantering av ändliga resurser, det är också ett försörjningssätt för mängder av människor världen över. I Sydafrika kan ett kilo plast ge en skräpplockare upp till 50 rand (ca 27 kronor). Afrikagruppernas partner groundWork stöttar skräpplockare i hela landet.

Skräpplockare har gått samman i en förening de kallar South African Waste Pickers Association. Styrelsemedlem Nonhlanhla Mhlope säger: -Det är hög tid för oss att gå samman och kämpa mot exploateringen av mellanhänder som är intresserade av att göra pengar på vårt arbete men som inte ser oss som arbetare.

Nonhlanhla syftar på kommuner och entreprenörer som vill privatisera sophanteringen. Skräpplockarna har bidragit till avfallshanteringens fundament, strukturen finns nu där tack vare dem. När det finns pengar att tjäna, anses de plötsligt överflödiga.

I November 2013 genomförde cirka 600 skräpplockare en demonstration i Johannesburg. Det var en visuell uppvisning av deras organisering, det handlade om ett upprop för deras existens och den ofta ensamma och utsatta livssituationen på sopberget förvandlades till en dag i förening och gemenskap. Respect for recyclersFör att stödja groundWorks arbete kan du lämna ett bidrag här.

Afrikagrupperna har även gjort en film till vår kampanjmånad för rättvisa levnadsvillkor. För att se Fredagsmys med Sven Sommelier, som handlar om verkligheten för lantarbetaren som producerar ditt vin, kan du klicka på den här länken.

Recommended Posts