Mordet har inte med bussarna att göra

Viceordföranden för en av taxiorganisationerna sköts ner på öppen gata i fredags. Alla spekulerade genast i om det hade med det stora bråket om bussarna att göra. I flera städer runt om i Sydafrika lanseras nu busstrafik som kommer att byggas ut under flera år framöver. Systemet kallas BRT, eller i Johannesburg Rea Vaya. Att ta sig runt blir nu billigare, säkrare och enklare än att resa med de ökända minibussar som uppfinner egna trafiklagar. Taxiföretagen misstänks ofta vara kopplade till brottslighet och när de förlägger rutter på varandras områden slutar det ofta i blodiga uppgörelser.

BRT busshållplats i Johannesburg

BRT busshållplats i Johannesburg

De nya bussarna välkomnas alltså av resenärer, trafikanter, turister, i princip alla – utom taxiförarna. Hela lanseringen av BRT sköts upp av Jacob Zuma för att nye transportministern Sibusiso Ndebele skulle förhandla fram en lösning för de taxiförare som förlorar sin försörjning i och med bussreformen. Detta lyckades inte. Missnöjda taxiförare svär åt bussarna i tidningarna, strejkar, hotar, och när de första BRTbussarna började trafikera Johannesburg sköt någon skarpt mot en av dem – från en taxi. Kort därefter mördas alltså viceordföranden för South African National Taxi Council (Santaco). Trots att polisen inte hittat någon misstänkt förövare försäkrar nu transportministern i Gautengprovinsen, Bheki Nkosi att brottet inte har med BRTbussystemet att göra.

Enligt Mail and Guardian kommer de nya bussrutterna att göra mer än 500 taxis överflödiga. Om dessa söker nya rutter, sannolikt där någon annan redan driver trafik kan vi räkna med åtskilliga konflikter mellan taxiförarna i framtiden.

Recent Posts