Ekologiskt – en nödvändighet, inte en lyx

Närodlad ekologisk mat borde vara möjligt för alla att välja. Istället minskar möjligheten globalt att själv odla din mat eller välja vad du vill äta.

Idag publicerar Afrikagrupperna, Latinamerikagrupperna och FIAN Sverige en debattartikel i Göteborgs-Posten om ekologisk mat och Rio-konferensen som börjar om ett par dagar.

Vi har ställt frågor till alla riksdagspartier om en hållbar värld. Sju partier sade till oss att de inte tycker att EU ska få importera mat odlad med gifter förbjudna inom EU.

Här i Europa och i Sverige finns en stark önskan att få äta giftfri mat. I Sverige innehåller vete förhöjda nivåer av kadmium och icke-ekologiska grönsaker så höga halter av skadliga ämnen att dessa inte bör ges till barn. Det är inte okej, och ett tecken på att kemikalieintensiva jordbruk inte är vägen framåt.

Samtidigt som vi sätter upp mål för ekologiskt och viljan att köpa närodlat ökar så vill Gunilla Carlsson begränsa möjligheterna för fattiga som redan lever av ekologiskt och närodlat att fortsätta göra det och utveckla jordbruket som de vill. Istället är hennes favoritsatsning en satsning på en grön revolution i Afrika. Alltså, genmodifierade grödor, växtgifter och andra kemikalier.
– Vi kan inte förvägra fattiga att utveckla sitt jordbruk så som vi har gjort, med växtgifter, säger Carlsson.

Nej det kanske vi inte kan. Afrikagrupperna är för folks möjlighet att välja sin egen väg till utveckling. Men vi kan låta bli att tvinga dem att upprepa våra dyra misstag som vi själva unnar oss att rätta till.

Viktoria Olausson

Recommended Posts