Tänk dig att du arbetar hårt, kanske på ett lantbruk elva timmar om dagen – och ändå inte har råd att ge dina barn bra mat? Rätten till en värdig försörjning är avgörande för att du, din familj och ditt samhälle ska fungera. Tätt knutet till dessa frågor är dem om hur vi konsumerar i olika delar av världen, och hur vi brukar vår jord och vårdar vårt klimat.

Vi brinner för de här frågorna:

Sara Claasen är lantarbetare inom vinindustrin. Hon vill att du ska kunna köpa schyst vin!

Rättvis vinhandel

Vin som säljs i Sverige ska ha schysta villkor

Vin från Sydafrika är en storsäljare i Sverige. Men vad många inte känner till är att arbetarna som producerar vinet lever i fattigdom.Minimilönen på motsvarande ca 1 300 kronor i månaden räcker inte till det mest basala såsom mat, skolavgifter, el och mediciner. ör att förbättra situationen på vingårdarna krävs inte en bojkott – utan en dialog om förbättrade arbetsvillkor.

Kräv att Systembolaget och svenska vinimportörer tar sitt ansvar – och påpeka gärna att du är beredd att betala lite mer för vinet om det leder till rättvisare löner och bättre arbetsförhållanden för lantarbetarna! Hittills har cirka 5 000 personer skickat vykort eller mejlat till Systembolaget.

Tycker du också att det här är en viktig fråga?

Arbetet på vingårdarna är ofta hårt. Här beskärs vinet.

Lantarbetarnas arbetssituation

En kamp för schysta arbets- och levnadsförhållanden

Situationen för lantarbetarna i Sydafrika är svår. Minimilönen räcker inte till mat, resor, skolavgifter, skoluniformer, el och eventuellt till arbetskläder. Två tredjedelar av dem som är säsongsanställda är kvinnor. För dem är situationen mycket värre än för deras redan utnyttjade manliga kollegor. De är ofta anlitade för säsongsarbete och får sämre betalt för lika arbete.

Boendet får de ofta genom vingården, i den fast anställdes namn, oftast en man, vilket i många fall innebär att om han förlorar sitt arbete eller avlider blir hela familjen hemlös.

Tycker du också att det här är en viktig fråga?

Vin som säljs i Sverige ska ha schysta villkor

Du kan göra skillnad

Du kan stödja lantarbetarnas kamp för schysta arbets- och levnadsförhållanden. Köper du vin? Fråga Systembolaget, restaurangen eller producenten om hur villkoren ser ut för dem som arbetar på fälten. Din fråga är viktig! Du kan också stödja Afrikagrupperna och därmed vårt arbete för att stödja lantarbetarnas kamp för sina rättigheter!

STÖD OSS LÅNGSIKTIGT

Bli Afrikapartner – engagera dig långsiktigt

Att vara Afrikapartner innebär att långsiktigt stödja Afrikagruppernas arbete i södra Afrika. Det belopp du väljer dras den sista bankdagen i varje månad. Som Afrikapartner ger du våra samarbetspartner i södra Afrika en trygghet. De kan räkna med stöd till sina projekt och Afrikagrupperna kan lättare beräkna vilka projekt vi kan ge stöd.
Bli autogirogivare  med 50 kr/mån.

Är du intresserad av frågor som rör arbets- och levnadsvillkor, försörjning, miljö och klimat?

Bra! Du är inte ensam!
Människors arbets-och levnadsvillkor är nära knutna till vår globala överlevnad på planeten. Därför är det lätt att se hur det vi gör i Sverige påverkar människor på andra sidan jorden och tvärtom.
Kontakta gärna Afrikagrupperna för att få tips på aktiviteter eller lokalgrupper nära dig. Om du vill läsa mer finns länkar här till höger.

Lotta Comé
Temaansvarig Levnads- och arbetsvillkor, Afrikagrupperna

Mina tips för dig som lära dig mer:

Kampanjen Rättvis vinhandel

Kampanjen ”Rättvis Vinhandel” arbetar för att Systembolaget och svenska vinimportörer ska ta större ansvar för lantarbetares situation på vingårdar i länder som Sydafrika, Chile och Argentina. Som konsument i Sverige kan du ta ställning för att de som producerar det vin som säljs här ska ha schysta levnads- och arbetsvillkor.

Läs mer om Vinkampanjen 2014.

Varför en kampanj?
Vin från Sydafrika är en storsäljare i Sverige. Men vad många inte känner till är att arbetarna som producerar vinet lever i fattigdom. Minimilönen på motsvarande ca 1 300 kronor i månaden räcker inte till det mest basala såsom mat, skolavgifter, el och mediciner. Kvinnliga arbetare får ofta bara säsongsanställning och trots lika arbete tjänar de mindre än männen. Bostaden tillhandahålls vanligen av vingården i den fast anställde mannens namn. Mister mannen sitt arbete riskerar därför hela familjen att få gå från sitt hem. Trakasserier från arbetsgivarna är vanliga.
Hur skapar vi en rättvis vinhandel?
För att förbättra situationen på vingårdarna krävs inte en bojkott – utan en dialog om förbättrade arbetsvillkor.
Situationen för vinarbetarna i Sydafrika är inte unik. I Chile, Argentina och många andra vinproducerande länder produceras vin under mycket tuffa förhållanden. Kräv att Systembolaget och svenska vinimportörer tar sitt ansvar – och påpeka gärna att du är beredd att betala lite mer för vinet om det leder till rättvisare löner och bättre arbetsförhållanden för lantarbetarna! Hittills har cirka 5 000 personer skickat vykort eller mejlat till Systembolaget.
Skriv under uppropet till Systembolaget, köp etiskt märkt vin eller skicka in en insändare.

Vill du engagera dig i kampanjen?
Kontakta lotta.come@afrikagrupperna.se

Genom kampanjen har vingårdsarbetare i Chile och Sydafrika träffats

Röster från deltagarna i Vinkampanjen

Lantarbetare från Chile, Argentina och Sydafrika träffades i Kapstaden för att diskutera sin situation och vägen framåt. Möt några av dem i Leandro Marinos intervjufilm.

– De första fria valen 1994 var första gången någonsin som vi lantarbetare hade några rättigheter. Då fick vi rösta, säger Sarah Claasen som arbetar på en gård nära Stellenbosch i Sydafrika. Men på många gårdar lever vi under svåra förhållanden. Lagarna är bra men verkligheten är hård.

Se Sara Claasen, Karel Swart och Alizia Muñoz dela sina erfarenheter.

The (g)rape of  South Africa – A call for solidarity

Fredagsmys med Sven Sommelier!

Fredagsmys med ett glas rött eller vitt från de främsta vindistrikten i världen – kan det bli bättre? Det tror vi att det kan!

Sms:a ”levnadslön” till 72 970 – Stöd vingårdsarbetarna!