EPA-Avtal med EU

Moçambique undertecknade i måndags ett inledande avtal om EPA (Economic Partnership Agreement) med Europeiska Unionen (EU) som innebär att moçambikiska varor får tillträde till europeiska marknader. Frågan är vilka varor?
I december ifjol antog parlamentet här ett förslag som innebar att många varor från EU blev tullfria. Enligt EPA-avtalet har Moçambique tid fram till år 2023 att helt liberalisera handeln med EU.
Det inledande avtalet handlar endast om varor medan förhandlingar om ett slutgiltigt EPA-dokument fortgår. Då ska även investeringar och tjänster inkluderas i avtalet.
Till skillnad från tidigare avtal mellan EU och ACP-länderna (Afrika, Karibien & Stillahavsregionen), som Lome- och Cotonouavtalen, fokuserar EPA på reciprocitet. Det vill säga att priset för att Moçambique ska få tillträde till Europas marknader är att EU får obegränsat utrymme till den moçambikiska marknaden. Visst, i en perfekt värld låter det väl helt rättvist. Men vi är inte där än, och jag tvivlar på att EPA är vägen att ta till en rättvisare värld.
Afrikagrupperna har nyligen framställt en liten skrift om EPA, fakta, förhoppningar och farhågor, klicka här för att läsa den.

Recent Posts