julbord7

Genom att boka en plats på vårt digitala julbord ger du ett matpaket och julmat till en familj som verkligen behöver det. Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko i norra Mocambique ger stöd till sängliggande patienter som lever med hiv. Ett av deras viktigaste arbeten är att ge matpaket till patienter som inte har tillräckligt med mat. Näringsriktig kost är grundläggande för att bromsmedicinerna ska fungera. Här kan du ta del av livsberättelser från några av dem som fått matpaket av Othoko.

”Att rädda livet på någon är det bästa man kan göra.”

Vitorina

-Det är otroligt hur många man kan få på bättringsvägen bara genom att ge dem näringsriktig mat, säger Vitorina Francisco som är aktivist hos Afrikagruppernas samarbetsorganisation Othoko.

Othoko arbetar med hemsjukvård av personer som lever med hiv. När Vitorina möter nya personer som behöver stöd hjälper hon till så att de kan ta sig till sjukhuset, få hjälp med hygien och tvätt samt levererar matpaket och tillagar mat.

Fortsätt att läsa om Vitorina och Othoko

Vitorina informerar även anhöriga om hur familjemedlemmar kan hjälpa de sjuka och att hiv inte behöver vara farligt eller livshotande om man får i sig näringsriktig mat och påbörjar behandling. Men det finns de som inte har någon familj. När patienter är sängliggande gör Othokos aktivister i regel tre besök i veckan.

En gång i månaden levererar Vitorina matpaket till sina patienter. Matpaketen är livsviktiga för att få folk att tillfriskna. Om man inte äter ordentligt och näringsriktigt klarar man inte av att ta de starka bromsmedicinerna. För att kunna distribuera matpaket har Othoko sina egna odlingar.

– I fem år har vi haft odlingar. Vi har precis skördat majsen som vi ska mala till mjöl. Varje matpaket innehåller 5 kg mjöl. Innan vi hade matpaketen förlorade vi många patienter, berättar Vitorina.

Othoko odlar majs, rädisor, rödbetor, morötter, rättika, lök, vitlök, sallad, kål, tomat, paprika och bönor. Just nu har Othoko drygt nittio patienter som får besök av hemsjukvårdare och leverans av matpaket. Tyvärr räcker inte maten till alla som behöver och Othoko skulle vilja utöka odlingarna, men kostnaderna för bevattning till följd av torkan är stora. Ändå kämpar de på eftersom tillgången till mat är så otroligt viktig för tillfrisknande och välmående.

-Jag har sett så många tillfriskna. När vi hittar sjuka är de ofta väldigt dåliga. De är ofta sängliggande, kan inte tvätta sig eller skaffa mat. Att se hur en patient kommer tillbaka till livet och kan börja gå igen, det betyder mycket för mig. Att se folk förbättras och få livet tillbaka gör mig lycklig. Att rädda livet på någon är det bästa man kan göra. Därför fortsätter jag. Jag måste fortsätta. Det handlar om solidaritet. Jag får starka band till folk. De jag tagit hand om blir som mina barn. De tillhör min familj. Jag blir glad när de kommer och hälsar på mig och jag får nu många besök, berättar Vitorina och ler.

”Utan mat svimmade jag och kroppen regerade starkt.”

Rosita

En som kan intyga att Othokos matpaket i kombination med hemsjukvården gör underverk är Rosita Daimone.

-Jag har en historia att berätta, säger hon.

Rosita är 29 år, har två barn och en syster som bor långt borta. Hennes föräldrar är inte kvar i livet. 2008 blev hon sjuk.

Läs fortsättningen på Rositas berättelse

– Jag kände till hiv och var mycket rädd för det. Jag gick till sjukhuset och gjorde olika tester och fick veta att jag var hivpositiv. Men jag trodde det inte…. Först tredje gången jag gick till sjukhuset och fick samma besked, att jag är hivpositiv accepterade jag det, säger Rosita.

När Rosita var som sjukast blev hon lämnad av sin man och hon visste inte vad hon skulle göra för att bli bättre. Hon hade slutat att bry sig om medicinerna för hon kunde inte laga mat varken till sig själv eller till sina barn. Det var då Vitorina från Othoko hittade henne och förklarade hur hon skulle ta medicinen. Rosita var i en kritisk fas och hade varit sängliggande i nästan ett år. Vitorina fortsatte att besöka henne, tvättade henne, tog hand om hennes barn och gav henne mat.

– Utan mat svimmade jag och kroppen reagerade starkt på behandlingen.

När jag fick mat kunde jag återgå till medicinerna, berättar Rosita. Jag kände inte Vitorina sen tidigare. Hon var en främling som gjorde allt detta för mig. När jag ser Vitorina idag ser jag på henne som min mamma. Hon är modig, hon var inte rädd för mig och hon kom till mig när jag var som sjukast.

Många av de aktivister som jobbar med Othoko har tidigare varit sjuka och fått vård av Othoko. Aktivisterna jobbar som hemsjukvårdare eller på odlingarna. Sedan 2011 är Rosita också aktivist i Othoko.

-När jag träffar folk som inte vill ta medicinerna och som inte vill tro på sjukhusets provresultat så säger jag –  se på mig! Kan du tro att jag är hivpositiv?! Det finns mycket kärlek i det här arbetet. De sjuka blir lätt isolerade och tänker bara på döden men besöken från aktivisterna kommer med mod, säger Rosita.

”Vi ser att folk behöver mat. Leveransen av matpaket kan inte upphöra.”

Olga

Olga är en av eldsjälarna bakom Othoko och jobbar dagligen med att göra hembesök. Under hembesöken hjälper hon inte bara patienterna utan ger även stöd och råd till de anhöriga. Hon visar dem hur de kan laga näringsriktig och lättsmält mat till de sjuka. En rätt som hjälpt till att få många på bättringsvägen är näringsberikad majsgröt.

Läs mer om Olgas arbete

Olga och Othokos aktivister tillreder ett näringstillskott som består av malda sojabönor, jordnötter, pumpafrön, potatis, moringa, kasawablad, sötpotatisblad och pumpablad. Om patienterna inte har några familjemedlemmar som kan laga mat till dem gör Olga och de andra aktivisterna det. Många av aktivisterna levererar matpaketen till fots bärandes alla varor på huvudet. Othoko skulle behöva fler cyklar. Speciellt vid leverens till de patienter som bor långt bort från Othokos kontor.

Eftersom många aktivister lever med hiv träffas de varje måndag och torsdag för att äta tillsammans och se hur alla mår. Då lagar de näringsriktig mat tillsammans. Om någon har brist på mat hemma delar de andra med sig.

-Det är viktigt att ta hand om sig själv för att kunna hjälpa andra, säger Olga.

Othoko har ett radioprogram som sänds två gånger i veckan. Aktivisterna medverkar och folk kan ringa in till programmen med frågor som rör hiv. Aktivisterna turas om att medverka i programmen. Olga deltar minst två gånger i månaden. Hon minns hur Othoko tidigare sökte upp sjuka i behov av vård i Cuamba. Nu är det annorlunda.

-Till och med när jag är hemma dyker det upp folk som vill ha råd och hjälp. Alla känner till oss, berättar Olga.

Moçambique befinner sig i en ekonomisk kris och levnadskostnaderna har mer än fördubblats under det senaste året. Översvämningar följda av svår torka har inte gjort det bättre. Förändringar i klimatet gör det svårt för småskaliga jordbrukare, som utgör den stora majoriteten av befolkningen, att veta när de ska så. Othokos aktivister märker av krisen i hemmen de besöker. Olga har flera gånger gett patienter av sin egen mat.

-Vi ser att folk behöver mat. Leveransen av matpaket kan inte upphöra.

”Matpaketen motiverar folk att följa behandlingen.”

Lurdes

Lurdes är 45 år och bor i norra Moçambique. För drygt tio år sedan fick hon veta att hon lever med hiv. När hon var som sjukast blev hon dessutom lämnad av sin man.

Läs fortsättningen på Lurdes berättelse

Plötsligt var hon ensamstående mamma med sex barn att försörja samtidigt som hon kämpade för sitt liv. Då kom Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko på besök. Det var Othokos aktivist Olga som hittade Lurdes när hon letade efter sjuka som var i behov av vård. Lurdes var då mycket svag och aktivisterna från Othoko började besöka henne. Othoko-aktivisterna ingav Lurdes mod. Hon fick även matpaketleveranser från Othoko.

I Moçambique är bromsmediciner gratis, men för att kunna ta dem behövs näringsrik mat vilket många inte har tillgång till. Sedan behövs även psykosocialt stöd för att orka kämpa vidare och inte hamna i utanförskap. Detta är precis vad Othokos hemsjukvårdare bidrar med när de kommer på besök med sina matpaket.

– Othoko räddar många liv, berättar Lurdes. Matpaketen motiverar människor som lever med hiv att ta sina mediciner. Jag är själv bevis på att det går att tillfriskna.

Genom besöken av Othoko blev Lurdes en del av ett nytt sammanhang. Hon blev en del av en grupp som hon beskriver som en stor familj. Varför Lurdes valde att bli aktivist var främst för att hon själv vill kunna rädda andra människor. Hemvårdsbesöken och leveransen av matpaket avlastar också bördan från den närmaste familjen. En börda som tidigare axlades av Lurdes barn. Idag är tre av dem lärare och hon minns sorgset hur de gick miste om många av sina lektioner under skoltiden för att de var hemma och tog hand om sin mamma.

”Jag är lycklig för Othoko har räddat mitt liv.”

Gracinda

Gracinda Samson kommer från Maputo i södra Moçambique. För drygt 20 år sedan flyttade hon och hennes man till Cuamba i norra delen av landet. Där byggde de upp ett liv och fick tre barn.

Läs fortsättningen på Gracindas berättelse

-När jag blev sjuk övergav min man mig. Jag var sjuk länge och sängliggande. Då kom en av aktivisterna från Othoko. Det var Olga, berättar Gracinda. Hon kom till mig med mat, filtar och råd. Jag blev genast bättre och började ta medicinerna, säger Gracinda.

När Gracindas man hörde att hon blivit bättre kom han tillbaka och bad om förlåtelse. Gracinda förlät honom eftersom hon visste att han behövde samma behandling som hon, annars riskerade han också att bli sjuk. Idag är de tillsammans igen och mår bra båda två.

-Han behövde få samma råd som jag fått av Othoko. Han har testat sig och nu tar vi behandlingen tillsammans. För två år sen fick vi ett till barn och barnet föddes negativt. Det är en tjock, välmående liten krabat, säger Gracinda leende.

Nu är Gracinda själv aktivist i Othoko och hjälper andra. Tre gånger i veckan gör hon hemsjukvårdsbesök och levererar matpaket.

-Aktivisternas stöd är viktigt. Det finns de som är som jag, som inte har någon familj eller anhöriga i området. Jag är lycklig för Othoko har räddat mitt liv, säger Gracinda.

”En näringsriktig kost är grundläggande för att kunna ta bromsmediciner.”

Othokos matpaket

Varje månad distribuerar organisationen Othoko matpaket till sina sängliggande patienter, eftersom näringsriktig kost är grundläggande för att kunna ta bromsmediciner. Matpaketet är gratis för Othokos patienter.

Läs mer om vad ett matpaket innehåller

Ett matpaket innehåller:

  • Ris                     5k
  • Majsmjöl          5kg
  • Bönor               3kg
  • Jordnötter       1kg
  • Salt                   1kg
  • Socker              2kg
  • Olja                   1l
  • Grönsaker       1kg
  • Tvål                   1st

 

Afrikagruppernas partnerorganisation Othoko, i norra Moçambique, gör hemvårdsbesök där de ger stöd till sängliggande patienter som lever med hiv. Patienternas ekonomiska situation är ofta mycket svår.

En näringsriktig kost är grundläggande för att kunna ta bromsmediciner, men det stärker även immunförsvaret. Hivviruset bryter ner immunförsvaret. Näringsriktig mat är därför viktigt av två anledningar, för att stärka immunförsvaret så att kroppen orkar bekämpa infektioner samt för att göra intag av de starka bromsmedicinerna möjlig.

Fortfarande är det ett stort antal av de som lever med hiv i Moçambique som avslutar sina behandlingar för att de inte uthärdar dem, på grund av de inte har tillräckligt med mat. Som en lösning på detta problem distribuerar Othoko, med stöd av Afrikagrupperna, varje månad ett matpaket till sina patienter.

julbordet