Ledigt jobb: Policy och påverkan inom mänskliga rättigheter

Om Afrikagrupperna

Afrikagrupperna är en solidaritetsorganisation som arbetar för en värld där alla människor har lika rättigheter och möjligheter att påverka sin vardag och framtid. Afrikagrupperna samarbetar med organisationer i Angola, Moçambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe och stödjer kampen för ett fritt Västsahara.

Afrikagrupperna är en medlemsbaserad organisation och har lokalgrupper runtom i Sverige som är engagerade inom aktivism och insamling. På kontoren är vi 25 anställda, verksamma i Stockholm, Göteborg och Johannesburg.

Vi erbjuder dig

På Afrikagrupperna värdesätter vi våra medarbetade högt och anser att det är viktigt att Afrikagruppernas värderingar och ledord speglas även i vår personalhållning. Därmed tillämpar Afrikagrupperna en solidarisk lönesättning som gäller för samtliga anställda där vi har en gemensam ingångslön som ökar i takt med anställda år inom organisationen.

Afrikagrupperna tror på god balans mellan arbetstid och fritid och tillämpar därför 35 timmars arbetsvecka vid heltidsarbete, samt erbjuder våra anställda 32-34 semesterdagar (ökningen sker samma år du fyller 40 år). Utöver detta erbjuder vi flexibel arbetstid, friskvårdsbidrag på 3000 kr och regelbundna hälsokollar. Vi följer kollektivavtalet för Ideella Organisationer mellan KFO och Unionen.

Om tjänsten

I den här tjänsten ansvarar du för att leda och utveckla Afrikagruppernas kunskap, verksamhet och påverkansarbete inom frågor som rör mänskliga rättigheter (MR) med fokus på levnads- och arbetsvillkor, naturresurser och företag. Det innebär att du kommer arbeta med frågor som levnads- och arbetsvillkor vid utvinning av naturresurser, bedriva påverkansarbete med fokus på företags agerande och staters ansvar för de mänskliga rättigheterna, samt påverkansarbete för ett fritt Västsahara.

I den här tjänsten är du Afrikagruppernas sakkunniga inom MR i Sverige, södra Afrika och globalt. Det betyder att du bistår med underlag och material inom temat till hela organisationen och är ansvarig för att utveckla och förmedla dina sakkunskaper. I den här tjänsten driver du även påverkansarbete i Sverige och EU i samarbete med relevanta organisationer, samt deltar på seminarium, paneler och liknande. Nätverkande är en naturlig del av ditt arbete. I rollen har du ett nära samarbete med våra programhandläggare och partnerorganisationer i södra Afrika. Tillsammans med teamet och ledningsgruppen följer du upp verksamheten och har en aktiv roll i att utveckla verksamheten strategiskt inom ditt sakområde, samt i planering, ansökning och rapportering.

För den här tjänsten ser vi att du har erfarenhet av att arbeta med påverkansarbete och/eller utvecklingssamarbete. Du har god samarbetsförmåga och får gärna ha arbetat i olika samarbetsformer. Vi ser att du har en god analytisk förmåga och är nyfiken och engagerad i din arbetsroll. Du trivs med att prata inför folk och gillar att ta egna initiativ. Afrikagrupperna är en feministisk organisation och vi ser därför att du har god förståelse i vad detta innebär.

För den här tjänsten ser vi att du har:

 • Akademisk utbildning eller motsvarande erfarenhet inom juridik, mänskliga rättigheter, utvecklingsstudier, internationella relationer, eller annat för tjänsten relevant område.
 • Goda sakkunskaper om och erfarenhet av mänskliga rättigheter, levnadsvillkor, feminism, naturresurser eller andra för tjänsten relevanta områden.
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete inom mänskliga rättigheter, levnadsvillkor, feminism, naturresurser eller andra för tjänsten relevanta områden.
 • Erfarenhet av kommunikation och/eller påverkansarbete.
 • Erfarenhet av att analysera och utveckla planer och rapporter.
 • Erfarenhet av utvecklingssamarbete.
 • Vana av att tala inför publik.
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i skrift och tal både på svenska och engelska.

Meriterande:

 • Erfarenhet av att skriva ansökningar och rapporter till externa finansiärer.
 • Erfarenhet av att arbeta rättighetsbaserat.
 • Kunskap om Västsahara.
 • Vana att arbeta i/med internationella och interkulturella arbetsgrupper.
 • Erfarenhet av arbete i, eller på annat sätt förvärvad kunskap om, södra Afrika.
 • Erfarenhet av arbete eller engagemang inom förenings- eller folkrörelse.
 • Kunskaper i portugisiska.

Praktisk information

Omfattning: Heltid.
Anställning: Tillsvidare. Afrikagrupperna tillämpar 3 månaders provanställning.
Placering: Stockholm. Regelbundna resor ingår i tjänsten.
Startdag: Oktober 2018.
Lön: Afrikagrupperna tillämpar solidarisk lönesättning med en fast lönetrappa som startar på 31 740 kr för en heltidsanställd.
Kollektivavtal: Afrikagruppernas anställda omfattas av kollektivavtal för Ideella Organisationer mellan KFO och Unionen.

Ansökan

Skicka ditt CV och ansökan till recruitment@afrikagrupperna.se senast den 12 augusti 2018, märk mailet MR. Rekryteringen kommer påbörjas efter sista ansökningsdag.

Om du vill söka mer än en tjänst ber vi dig skicka separata mail med ansökningar för respektive tjänst.

Vi ser att du som sökande delar Afrikagruppernas värdegrund. Afrikagrupperna är en arbetsplats som eftersträvar mångfald genom att välkomna alla sökande oavsett kön, könsidentitet, etnisk bakgrund, religion, sexuell läggning, ålder, eller funktionsvariation. Vi uppmuntrar ansökningar av människor från olika bakgrunder, erfarenheter och perspektiv.

Genom att skicka in din ansökan samtycker du till att Afrikagrupperna behandlar dina angivna personuppgifter och ansökningshandlingar till dess att rekryteringen är avslutad.

Om du har frågor:

Om du har frågor om tjänsten kontakta Internationell Programchef Jenny Nilsson på 08-4427073 eller jenny.nilsson@afrikagrupperna.se

Om du har frågor om rekryteringen kontakta personalhandläggare Linn Malmborg på 08-4427067 eller linn.malmborg@afrikagrupperna.se

För fackliga frågor kontakta Jimmy Peterson på 08-4427071 eller jimmy.peterson@afrikagrupperna.se

Recent Posts