Frälsaren i Kongo & Burundi: Från föredöme till blodbad - Afrikagrupperna Frälsaren i Kongo & Burundi: Från föredöme till blodbad - Afrikagrupperna

Frälsaren i Kongo & Burundi: Från föredöme till blodbad

Hem » Evenemang » Frälsaren i Kongo & Burundi: Från föredöme till blodbad
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Frälsaren i Kongo & Burundi: Från föredöme till blodbad

27 januari 2018 @ 09:30 - 19 februari 2018 @ 15:00

Svenska Missionsförbundet påbörjade sitt missionsarbete i Kongo 1881. De svenska missionärerna arbetade med att förmedla den kristna tron och att grunda församlingar. På missionsstationen bedrevs – förutom kyrklig verksamhet – barnhem, skolor, yrkesutbildning och jordbruk. Kort efter att Svenska Missionsförbundet anlände grundades Kongofristaten. Missionärerna bedömde att den koloniala annekteringen av Kongo var nödvändig för att etablera moderna institutioner som kunde möjliggöra deras vision om en ny kristen samhällsordning. Kongofristaten introducerade dock en synnerligen våldsam och exploaterande maktordning, som försvårade missionärernas arbete. Utifrån sins avhandling Att bygga ett samhälle vid tidens slut diskuterar antropologen Simon Larsson svensk medverkan i koloniseringen av södra Afrika vid det förra sekelskiftet.

Fotografen och journalisten Johan Persson har rapporterat från den afrikanska kontinenten i över 10 år och är nu aktuell med boken Burundi Inifrån: ”När folk väl har börjat döda varandra är det svårt att få dem att sluta”.

Våren 2015 planerade presidenten i lilla Burundi att behålla makten i strid med konstitutionen, och gatorna bubblade av folkliga protester. Regionen präglas av härskare på övertid, och det mullrar i folklagren. Hoppet väcktes om att Burundi skulle utgöra startskottet för en ”afrikansk vår”. Snabbt började huvudstaden skakas av explosioner och mord

Anna Roxvall och Johan Persson följde utvecklingen i Burundi, även efter att omvärldens intresse upphörde. Från kravallernas Bujumbura till flyktinglägren i Kongo-Kinshasas mötte de offer och anhöriga. De mötte även de som valt att göra motstånd, med kalasjnikovs, mikrofoner eller Gud.

Tid: Lördagen 27 januari, klockan 09.30 – 15.00
Plats: IOGT-lokalen, Bantorget 5, Lund
Medverkande: Simon Larsson och Johan Persson Kursledare: Staffan Gunnarsson

Anmälan: Hemsida: abf.se/skane – sök på arrangemangsnummer 106675 i sökrutan. E-post: johan.bergstrom@abf.se – ange namn på arrangemang samt era uppgifter inkl. personnummer.

För mer information eller frågor kontakta 0413-298 81 eller johan.bergstrom@abf.se

Anmälan ska vara oss tillhanda senast 20 januari.
Arrangemanget är kostnadsfritt!

Detaljer

Börjar:
27 januari 2018 @ 09:30
Slutar:
19 februari 2018 @ 15:00
Evenemang Kategori:

Plats

IOGT-lokalen
Bantorget 5,
Lund, Sverige
+ Google Map
Kontakta oss!

Hör av dig till oss om du undrar något om vår verksamhet, insamling eller hur du blir medlem.

Not readable? Change text. captcha txt