En hyllning till Palme: Film och samtal om solidaritet - Afrikagrupperna En hyllning till Palme: Film och samtal om solidaritet - Afrikagrupperna

En hyllning till Palme: Film och samtal om solidaritet

Hem » Evenemang » En hyllning till Palme: Film och samtal om solidaritet
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

En hyllning till Palme: Film och samtal om solidaritet

mars 13 @ 19:45 - 22:30

85kr – 100kr

Afrikagrupperna i samarbete med Folkets Bio Malmö bjuder in till visning av dokumentärfilmen PALME och inledande samtal med Dr Mukanda Mabonso Mulemfo.

Alla har hört talas om Olof Palme, men allt färre minns hans politiska gärning, vad han gjorde för Sverige, för omvärlden och vilka värden han egentligen stod för. Detta vill Dr. Mukanda Mabonso Mulemfo från Pretoria i Sydafrika ändra på. I februari och mars reser han runt i Sverige för att berätta om Olof Palmes betydelse för den sydafrikanska frihetskampen och kampen mot apartheid. Genom att se tillbaka på betydelsen av internationell solidaritet och det politiska mod som Palme stod för kan vi lättare förstå vad våra gärningar kan få för betydelse för andra idag. Dr Mulemfo menar att, när nationalistpartier är på frammarsch i Europa och främlingsfientliga vindar blåser över såväl Sverige som Sydafrika, behöver vi mer än någonsin politiska ledstjärnor som pekar ut vägen mot mellanmänsklig förståelse och internationell solidaritet.

Om filmen: Älskad och hatad. Sent på kvällen den 28 februari 1986 sköts Olof Palme ihjäl på öppen gata i Stockholm. Över en natt förändrades landet Sverige. Filmen Palme handlar om hans liv, hans tid och om det Sverige han formade. Olof Palme var överklasspojken som kom att skapa världens mest jämlika land. Han färdades under sitt liv från en överklassmiljö till att bli demokratisk socialist. Han var taktikern som drevs av passionen för social rättvisa. Den brinnande talaren som hämtade inspiration från barnens godnattsagor. Och den övertygade demokraten som fick USA att ta hem sin ambassadör i Stockholm. Han var beundrad och hatad utan motstycke. Genom en unik kontakt med Lisbet Palme och sönerna Mårten, Joakim och Mattias kan filmen visa upp bilder ur familjens privata arkiv. Dessa utgör filmens grund och utgångspunkt, tillsammans med det rika bildmaterial som finns i SVTs arkiv samt på institutioner och utländska arkiv.

Detaljer

Datum:
mars 13
Tid:
19:45 - 22:30
Pris:
85kr – 100kr
Evenemang Kategori:
Webbplats:
http://www.panora.se/events/en-hyllningskvall-till-palme-filmvisning-samtal-om-internationell-solidaritet

Arrangörer

Afrikagrupperna
Folkets Bio Malmö

Plats

Folkets Bio Malmö
Friisgatan 19 D
Malmö, 214 21
+ Google Map
Kontakta oss!

Hör av dig till oss om du undrar något om vår verksamhet, insamling eller hur du blir medlem.

Not readable? Change text. captcha txt