Eukalyptus istället för mat

Niassa-provinsen har varit föremål för stora investeringar i eukalyptus- och barrträdsodlingar för export. Medan de stora investeringarna ökar i Niassa blir den lokala befolkningen allt fattigare. Green Resources är ett av de företag som investerar i denna typ av kommersiell verksamhet och har ockuperat mark som tillhör fyra samhällen i Lussanhando, ett område i Niassa.

Ortsborna började höra rykten om att en lokal ledare lovat marken till Green Resources. Därefter blev de inbjudna till ett möte där de befalldes att lämna sin mark. De blev informerade om att de skulle få ekonomiskersätning om de lämnade marken, om de vägrade skulle de ändå förlora marken men utan att få ersättning. På mötet fanns representanter från Green Resources och lokala ledare. Det fanns ingen representant från statliga myndigheter. Företaget räknade ut vad markerna var värda och hur mycket de var skyldiga att betala till varje ortsbo. Förhandlingarna om marken var individuella. Green Resources vägrade att förhandla med en grupp.

Enligt medlemmar i förvaltningskommittén i Lussanhando och medlemmar i Unaio zonal har det inte skett någon konsultering med representanter från lokalbefolkningen om marken i fråga, vilket krävs enligt lagen. Totalt var den 59 familjer som blev utan mark och därmed utan försörjningsmöjligheter.

lg4 2

Dagen när Green Resources utbytte pengar mot mark gjordes ingen dokumentation som intygar ett sådant avtal. Det har heller inte organiserats några nya bostäder eller ny mark för den utsatta befolkningen, vilket grovt bryter mot vad som står i lagen. För att hitta nya marker tvingas ortsborna nu resa till områden långt borta. De närmaste marker som inte är i bruk eller som de fått hyra ligger mellan 15 och 30 km från deras samhälle. Många skickar iväg en eller flera familjemedlemmar som lämnar samhället för att odla på nya marker och då blir borta upp mot 30 dagar.

En man i Lussanhando, som är gift två gånger och far till 15 barn, berättar att han hade 2,8 ha mark som han tvingades sälja till Green Resources. På sin mark odlade han bananer, mandioka, söpotatis och potatis. För marken fick han 5000 MT ( ca 1 200 kr ) fast han blivit lovad 25 000 MT. För pengarna köpte han majs och bomull och hyrde en bit mark för att odla i ett område som ligger 15 km från hans hus. Där har han övernattat sen tre månader och jobbar på åkern med sin fru och fyra barn för att bygga upp nya odlingar. Han önskar att Green Resources ska ge tillbaka hans mark, men de har redan planterat eukalyptus där och planerar att expandera planteringarna.

Ta del av vår kampanj och seminarieserie Vem har rätt till Afrikas resurser? Stöd Afrikagruppernas arbete för en rättvis värld!

Genom att köpa ett gåvokort stödjer du vårt arbete mot en ohållbar exploatering av Afrikas resurser.

Afrikagrupperna är aktiva i kampanjen Schyssta Pensioner där vi ställer krav på riksdagens Pensionsgrupp att ta fram riktlinjer på investeringar som inte kränker mänskliga rättigheter eller förstör klimat och miljö. Skriv till Pensionsgruppen du också.

Läs mer på www.afrikagrupperna.se/afrikasresurser  

 

Recent Posts