Alla mammor har rätt att leva!

Afrikagrupperna arbetar för att alla kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp och att varje kvinna själv ska få bestämma om och när hon ska bli gravid. Alla kvinnor ska ha rätt till preventivmedel, säkra aborter och mödra- och förlossningsvård. Vi vet att det räddar mammors liv!

Alla mammor har rätt att leva

I Sverige har alla blivande mammor rätt till gratis mödrahälsovård under graviditeten och tillgång till både barnmorskor och läkare vid förlossningen. Att prioritera mammors hälsa har gjort att Sverige idag är ett av de säkraste länderna att föda barn i. Men i många länder ser situationen helt annorlunda ut. De senaste 20 åren har mödradödligheten globalt minskat med 50 %, men fortfarande dör 33 kvinnor varje timme av komplikationer under graviditet och förlossning. Tillgång till vård under graviditet och förlossning skulle rädda många mammors liv. Men minst lika viktigt är sexualundervisning och tillgång till preventivmedel.

Afrikagrupperna arbetar för att alla kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp och att varje kvinna själv ska få bestämma om och när hon ska bli gravid. Alla kvinnor ska ha rätt till preventivmedel, säkra aborter och mödra- och förlossningsvård. Vi vet att det räddar mammors liv!

Ingen mamma ska behöva dö under graviditet eller förlossning. Stöd Afrikagruppernas arbete för att fler mammor ska leva!

Vi kan kalla honom Sam

Sam hittades efter en natt vid vägkanten av några kvinnor som letade ved – vid liv men svårt uttorkad. Både polisen och sjukhuset kontaktade Afrikagruppernas partner FACT Chiredzi för att få hjälp.

FACT har lång erfarenhet av föräldralösa barn. Som ett första led ger de bröstmjölksersättning, kläder och annat livsnödvändigt som barnet behöver. Sen gör FACT allt de kan för att barnet ska växa upp en trygg och kärleksfull familj.

– Vi söker nu med ljus och lykta efter en fosterfamilj åt pojken. Det finns många omständigheter som driver unga kvinnor till ett sådant här beslut. Fattigdom, risken att bli utstött från sin familj och rädsla för att inte kunna försörja barnet på egen hand, berättar Ropa Magwaza, chef på FACT-Chiredzi.

FACT hittade tillslut Sams mamma, men förstod snabbt att hon inte kunde ta han om barnen. Hon blev senare dömd till ett års fängelse för att ha övergivit Sam.

Fortsätt att läsa om Sam och FACT

I södra Afrika finns det många anledningar till att barn förlorar sina mammor. Bristande mödra- och förlossningsvård, hiv, osäkra aborter eller att mammor helt enkelt i desperation överger sina barn på grund av rädsla, utsatthet och fattigdom. Många mammors problem skulle kunna minskas drastiskt med ökade resurser.

Afrikagrupperna stödjer FACT i deras arbete för barn och kvinnors rättigheter. Människors rättigheter och särskilt kvinnors är aldrig givna. Rättigheter måste alltid försvaras och det som ter sig självklart idag måste inte vara det imorgon.

Handgjorda armband från Namibia

Köp ett armband och hjälp oss rädda mammors liv!

Varje armband är unikt då det är handgjort och designat av kvinnor från
organisationen ’Pots of Hope’ som är verksamma i norra Namibia. Materialet de använder är återvunna vattenledningar.
Kvinnorna lever med hiv, och för varje armband som säljs går 20 kr direkt till deras självförsörjning. Resterande 80 kr går till Afrikagruppernas
fortsatta arbete mot mödradödlighet.

Afrikagrupperna arbetar för att alla kvinnor ska ha rätt till sin egen kropp. Varje kvinna ska själv bestämma om och när de ska bli gravida och alla kvinnor ska ha rätt till rådgivning och vård inom områdena preventivmedel, säkra aborter och förlossningsvård. Vi vet att det räddar mammors liv. Köp armbanden i Afrikagruppernas gåvoshop.

Rätten till din kropp

Mänskliga rättigheter, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter, bör vara utgångspunkten för allt utvecklingssamarbete. Konsekvensen av att inte själv kunna bestämma över sin sexualitet, sin kropp och hur många barn man vill ha leder till ett samhälle där människor fastnar i fattigdom och förtryck. Läs mer om hur och varför Afrikagrupperna arbetar med sexuella, reproduktiva och kvinnors rättigheter.

Hylla en mamma med ett kort på morsdag!

Glöm inte bort att fira alla mammor på mors dag. Du kan göra en mamma glad och samtidigt skänka 50 kr till Afrikagruppernas arbete mot mödradödlighet. Alla mammor ska ha rätt till den vård de behöver i samband med graviditet och förlossning. Det räddar både mammors och barns liv. Besök Afrikagruppernas gåvoshop redan idag och köp vårt fina morsdagskort.

Bli Afrikapartner

”Kvinnor dör inte på grund av sjukdomar som vi inte kan behandla. De dör för att samhället ännu inte bestämt att deras liv är värda att räddas.”

– Mahmud Fathalla, fd ordförande för International Federation of Gynaecology and obstetrics

Stöd Afrikagruppernas arbete för att ingen kvinna ska dö under graviditet eller förlossning, för att alla ska få älska den de vill, för att alla i behov av behandling ska ha tillgång till bromsmediciner, för att inget barn ska smittas av hiv av sin mamma. Ditt bidrag gör skillnad!

STÖD OSS LÅNGSIKTIGT

Bli Afrikapartner

Att vara Afrikapartner innebär att långsiktigt stödja Afrikagruppernas arbete i södra Afrika. Det belopp du väljer överförs via autogiro den sista bankdagen i varje månad. Som Afrikapartner ger du våra samarbetspartner i södra Afrika en trygghet. De kan räkna med stöd till sina projekt och Afrikagrupperna kan lättare beräkna vilka projekt vi kan ge stöd.
Tack för ditt stöd!