Världens Barn 2017 drar igång!

Janina och Melina är vårdare och Albertina är sjuksköterska. Tillsammans jobbar dom i projektet Esperança at AMODEFA, som ger hembaserad vård till personer med hiv/aids i Maputos förorter.

Varje år går människor i hela Sverige samman för att tillsammans samla in pengar till Världens Barn. I år finns det också en stor chans att vi passerar den smått ofattbara gränsen 1,5 miljarder kronor insamlade sedan starten 1997. Pengarna som samlas in under Världens Barn kommer fram! Afrikagrupperna har partnerorganisationer på plats i fem länder i södra Afrika och dessa organisationer känner till utmaningarna och vad som är bästa väg för att säkra barns rättigheter på bästa sätt.

Afrikagruppernas partner AMODEFA
Enligt världshälsoorganisationen, WHO, är en människas liv i störst fara under förlossning och födsel. Därför är arbetet i Moçambique extra viktigt! Där är mödradödligheten hög vilket också sätter många barn i risk. Undernäring är ett annat allvarligt problem som riskerar många liv. Vår partnerorganisation AMODEFA driver kliniker och arbetar med både mödravård och nutritionsprogram. AMODEFA bedriver också sexualundervisning, berättar för unga om rätten till den egna kroppen och driver ungdomsmottagningar som bland annat bidrar till att förebygga ofrivilliga tonårsgraviditeter. Genom att vara med i Världens Barn-kampanjen kan vi se till att barn i södra Afrika, och andra delar av världen, får det bättre!

Stödet från Världens Barn gör skillnad
Alla barn har rätt till ett friskt och bra liv. Alla gåvor, oavsett hur stora eller små de må vara, kan vara livsviktiga! Att stödja organisationer som AMODEFA är i år extra betydelsefullt, sedan president Donald Trump i januari beslutade att återinföra en policy som kommit att bli känd som The Gag Rule eller Mexico City Policy. Denna regel förbjuder organisationer som får amerikanskt bistånd från att erbjuda aborthjälp, arbeta för att liberalisera abortlagar eller ens informera kvinnor om rätten till abort. Eftersom AMODEFA inte kan gå med på ett sådant ställningstagande har allt bistånd de tidigare tog emot från USA blivit strypt. Detta kommer få katastrofala konsekvenser för organisationen, 18 ungdomskliniker kan tvingas stänga vilket inte enbart hindrar möjlighet till abort utan även ungdomar från att åtnjuta sina rättigheter till information, råd och vård inom sexuell och reproduktiv hälsa.

Afrikagruppernas stöd till AMODEFA är kanske viktigare än någonsin nu. I videon nedan läser Angelina 19 år som är ungdomsaktivist på AMODEFA, en dikt om barn och hemlöshet. På internationella abortdagen 28 september, var Angelina ute och informerade om rätten och tillgång till säker abort. AMODEFA och andra SRHR organisationer skapar nätverk och gör exakt motsatsen till det som Trump avser med sin munkavel!

Världens Barn-kampanjens framgång har därför potential att göra en extremt stor skillnad för många människors liv i Moçambique!

Angelina Langa är 19 år och ungdomsaktivist på Afrikagruppernas partnerorganisation AMODEFA i Moçambique.

Världens Barn firar 20 år – skänk 20 kronor!
I år firar Världens Barn dessutom 20 år. Detta jubileum är värt att fira genom att investera lite extra entusiasm i insamlingen. Afrikagrupperna utmanar alla att skänka minst 20kr per person. Tillsammans förändrar vi liv!

Om du vill lämna ett bidrag nu med en gång kan du besöka den digitala insamlingen för Afrikagruppernas medlemmar på https://start.varldensbarn.se/afrikagruppernas-medlemmar/. Har du två timmar över, var med och skramla på din ort, gå på konsert, eller delta i lopp. Se allt som är på gång här: Världens Barn.

Recommended Posts