Nike Dahlskog ny ordförande för Afrikagrupperna

På Afrikagruppernas årsmöte i helgen valdes Nike Dahlskog till ny ordförande för Afrikagrupperna. Nike var tidigare vice ordförande i styrelsen och efterträder Johanna Arkåsen som har suttit som ordförande i två år.

  • Afrikagrupperna har en viktig roll att fylla. Genom att visa på kopplingarna mellan södra Afrika och Sverige och peka på de gemensamma nämnarna för diskriminering och förtryck kan vi förenas över kontinenterna i kampen för rättvisa. Bara så byggs ett civilsamhälle starkt nog att skapa verkliga förändringar, säger Nike Dahlskog.

Årsmötet som ägde rum i Falun samlade ett 50-tal medlemmar från hela landet. Förutom val av ny styrelse var det fokus på verksamheten för 2016, diskussioner om de motioner som inkommit och planer för de kommande åren.

  • Afrikagrupperna står inför en spännande process. Med ny strategi, tydligt feministiskt fokus och med avstamp i begreppet ”circle of solidarity” utvecklar vi nu vår demokratiska modell, både inom organisationen och i arbetet tillsammans med våra partnerorganisationer i södra Afrika, säger Nike Dahlskog.

Under helgen fick deltagarna även möjlighet att lyssna på Flaida Macheze från Afrikagruppernas partnerorganisation UNAC som pratade om land grabbing, Aliyen Kentaoui, Polisarios representant i Sverige som berättade om situationen i Västsahara och Gävle Afrikagrupps utställning om Västsahara. Årsmötet beslutade om ett gemensamt uttalande för att sätta tryck på regeringen att stoppa förhandlingen mellan Marocko och EU.

Recent Posts