Janne Nordstedts sommarhälsning till alla medlemmar och intresserade

Hej vänner! På årsmötet i Gävle 28-29 maj 2011 valdes jag till ordförande för Afrikagrupperna. Det känns både hedrande och spännande, men också lite pirrigt och utmanande. Vår tidigare ordförande, Lena Kalmelid, har gjort ett så bra jobb och verkade alltid ha sådan fantastisk koll på alla stora frågor och små detaljer. Det har varit lärorikt att sitta i en styrelse ledd av henne. Och hon har varit ett stort stöd för mig i att komma igång med uppdraget som nu är mitt. Det kommer inte bli några stora revolutioner i det demokratiska ledarskapet inom Afrikagrupperna, men visst ska jag försöka hitta mitt sätt att leda och använda mina tidigare erfarenheter på bästa möjliga sätt för Afrikagrupperna. Ett stort tack till Lena från hela Afrikagrupperna för ditt engagemang och alla dina år i styrelsen och som ordförande. Och ett stort tack från mig för din generositet och ditt stöd. Du vet väl om att Du kan tacka Lena och stödja Södra Afrikainsamlingen på en och samma gång genom att sms:a ordet SOLIDARITET till 72970 och därmed skänka 50 kronor och sponsra 50 meter i Tjejmilen som Lena springer den 3 september. En mil, 10000 meter blir 10000 kr om alla hjälper till. I skrivande stund är drygt 1000 meter klara, nu hjälps vi åt med resten. Läs mer på Lenas sida på afriakgrupperna.se

Vem är då den nya ordföranden? Jo, han heter Janne Nordstedt, är född i Uppsala, uppvuxen i Visby, bor i Dalhem på Gotland, nyss fylld 45 år, har fyra barn med delvisa rötter i tre kontinenter, har ett brokigt förflutet med lång erfarenhet från olika föreningar och har bl.a. arbetat som fotograf, försäljare, försäkringsmäklare och taxichaufför samt inom särskolan, fritidsverksamhet och på en Ungdomsmottagning. De senaste 15 åren har jag mest arbetat som sexualupplysare och utbildare inom sexualitet, genus, hiv & aids samt SRHR. I oktober 1998 gjorde jag mitt första internationella uppdrag i Zambia för RFSU och sedan dess har det internationella arbetet tagit över mer och mer. Jag har genom åren haft förmånen att få arbeta i 18 olika länder, varav 12 i Afrika söder om Sahara och i alla våra verksamhetsländer. I vårt metodutvecklingsprojekt om HIV och Jämställdhets 2005-2007 representerade jag RFSU som kursledare i de utbildningar vi genomförde i Angola, Moçambique, Namibia och Sydafrika samt de Training of Trainer’s utbildningar vi hade i Tanzania med deltagare från alla våra verksamhetsländer. Det var också så jag kom med i Afrikagrupperna och senare blev invald i styrelsen. Men mitt intresse för Afrika, utvecklingsfrågor och solidaritet startade nog redan hemma i Visby på 70-talet då jag dels växte upp med engagerade föräldrar och affischer med ”Liv är mer än överflöd” och liknande budskap, och dels via besök från människor i olika länder i Afrika som vi fick då min pappa var präst i Metodistkyrkan samt speciellt efter min mammas arbete i Zimbabwe 1976 och de föreläsningar som hon gjorde i en mängd kapell och bygdegårdar efter det. Där i bänkraden, tittandes på bilder och lyssnande på berättelser från Old Mutare, föddes det internationella intresset hos den då 10-åriga Janne.

I mitt uppdrag som ordförande kommer jag att ha gott stöd från en bra styrelse med många olika kompetenser och erfarenheter, av vår vice ordförande Berit Rylander som jag kommer att arbete i par med, vårt VU och AU, våra verksamhetsplane- och finanisieringsgrupper, vår fantastiska personal i våra sex verksamhetsländer och inte minst från Er medlemmar och vänner. Vi är en medlemsorganisation och alla vi som är medlemmar, aktivister, givare och potentiella medlemmar och givare utgör grunden för vår verksamhet och existens. Med den grundinställningen vill jag i min roll som ordförande bl.a. arbeta med att fortsätta att utveckla vårt medlemsarbete, våra demokratiska system, vår insamlingsverksamhet och möjligheten att engagera sig på olika sätt i Afrikagrupperna för vårt gemensamma mål – En rättvis värld! Jag vill också försöka vara så tillgänglig som möjligt, så välkommen att höra av Dig, eller Er, om Du/Ni har några frågor, idéer på hur vi tillsammans kan göra Afrikagrupperna starkare och mer synliga eller förslag på aktiviteter som Ni vill ha med mig på. Självklart ska vi fortsätta att använda oss av vårt kompetenta kansli och de funktioner som finns där kring medlemsfrågor, engagemang, insamling, temakunskap o.s.v. Men är Du osäker på vem Du ska höra av Dig till eller vill bolla något med mig som ordförande eller oss i styrelsen, så tveka inte att höra av Dig. För att göra det så lätt som möjligt och så Du slipper komma ihåg hur mitt namn stavas samt för att det ska bli lättare att lämna över till en annan ordförande, så har jag fått hjälp att starta en ny mailadress som helt enkelt är: ordforande@afrikagrupperna.se – Använd gärna den! I styrelsen har vi precis kommit igång efter årsmötet med vårt första möte för den nya styrelsen i mitten av juni. Vi kommer att berätta mer i detalj vad vi gör efter hand som vi kommer mer och mer in i arbetet. Men vi har hunnit börja arbeta med att tillsätta de olika utskott och grupper som ska arbeta under året, följt upp årsmötesbesluten och hur vi ska jobba vidare med dem, börjat arbeta med att tolka och prioritera i vår nya långtidsplan samt diskuterat hur den kommer att påverka verksamhetsplanen för 2013-2015. Efter nästa styrelsemöte i början av september kommer vi veta mer om detaljerna och tidsplaner för det framtida arbetet.

Det händer en del inom Afrikagrupperna i sommar, i olika former och på olika platser. Vi kommer bl.a. att finnas med och synas på Almedalsveckan, Peace and Love, Urkult och Way out West. Hör gärna av Dig om Du vet att Du kommer till någon av dessa händelser. Samtidigt löper t.ex. Rättvist vin- och EPA-kampanjerna på och det finns säkert tillfällen under sommaren där vi alla kan göra en insats – dela ut ett EPA- eller Rättvist vin kort, värva en medlem, ställa en fråga på ett seminarium eller ”köpa” några meter av Lenas Tjejmil.
Tillsammans är vi starka! Ha nu en fortsatt skön och underbar sommar!

Recommended Posts